Sonks rpa:
Hozzvalk: 4 szl srgarpa, 4 szelet selyemsonka, 1 light joghurt, petrezselyem zld,
medvehagyma, snidling
A srgarpt tisztts utn egszben megproljuk. Ha van esetleg prolgp, hasznljuk azt. Amg a srgarpa elkszl, a joghurtba keverjnk egy kevs petrezselyem zldet, szrtott, vagy friss medvehagymt, snidlinget. A megprolt srgarpkat krbetekerjk egy-egy szelet selyemsonkval, hll tlba tesszk, majd lentjk a zldfszeres joghurttal. Tehetnk egy kevs reszelt sajtot a tetejre, de el is hagyhat. Stben pr perc alatt tmelegtjk.
Krettel, vagy kret nlkl egyarnt fogyaszthat.
kp a galriban
Gabona puding:
Hozzvalk: 0.5 liter tiszttott, szrt vz, teljes kirls tnklydara, 2. ek. kakapor (nem
instant!), 4 ek. kles, folykony dest, 10 dkg vaj
A vizet feltesszk fni egy csipet sval. A kakaport pici vzzel, zls szerinti mennyisg folykony destszerrel csommentesre keverjk, majd a vzhez adjuk. Amint elkezdett fni a viznk, beletesszk a megmosott klest, valamint aprnknt a tnklydart. Miutn levettk a tzrl az gy elkszlt pudingot, kicsit hlni hagyjuk, majd belekeverjk a 10 dkg. vajat.
Tetejt megszrhatjuk pattogtatott amarnttal, vagy kkuszreszelkkel.
kp a galriban

Lazlo Gogolac 2in1 pogcsja:
/Lautner mdra/
Hozzvalk: 40 dkg. tnkly fehr liszt, 40 dkg. teljes kirls tnklyliszt, 25 dkg. nvnyi
margarin, 1 pohr joghurt, 1 cs. leszt, 1dl. tej, 15 dkg. reszelt Anik sajt
(vagy brmilyen fstlt), zls szerint s, rlt bors, 50dkg. hjban ftt
burgonya
A kt fajta lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beledolgozzuk a sajtot, joghurtot, st, borsot, a mg langyos, ttrt burgonyt, a langyos tejben megfuttatott lesztt. Nagyon lgy tsztt kell, hogy kapjunk. Negyed rt pihentetjk.
Ersen lisztezett deszkra tesszk, ujjnyi vastagra nyjtjuk, bevagdossuk a tetejt, pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Tepsiben legalbb mg fl rt pihentetjk. A tetejt megkenjk tojssal. Reszelt sajttal, lenmaggal, szezmmaggal megszrhatjuk, de el is hagyhatjuk.
Elmelegtett stben pirosra stjk.
kp a galriban

Gombs-tejsznes penne:
Hozzvalk: 1 cs. durum penne tszta, 180 g. gomba, 1 citrom-1 narancs reszelt hja, 1 ek.
nvnyi margarin, 2 gerezd fokhagyma, 1 kzepes pr, 320ml. zabtejszn,
zls szerint s, szerecsendi, 5 ek. reszelt parmezn, 1dl. fehrbor, bazsalikom,
petrezselyem zld
Feltesszk a vizet a tszthoz. Megtiszttjuk a gombt, felszeleteljk, lereszeljk a citrom s a narancs hjt, felkarikzzuk a prt, a fokhagymt. Teflonos serpenyben felolvasztjuk a vajat, rtesszk a felaprtott prt s a fokhagymt. 4-5 percig dinszteljk, majd rtesszk a gombt. Ahogy egy kis levet engedett, hozztesszk a fszereket: kevs s, szerecsendi, a reszelt citrom- s narancshjak, a felaprtott friss bazsalikom, a petrezselyem zld. Kb. 5 percnyi prols utn rntjk a tejsznt, majd ha a szszunk besrsdtt, megszrjuk parmeznnal s belentjk a fehrbort. 10 percnyi rotyogs utn ksz.

Lautner pulyka:
Hozzvalk: 4 pulykamell szelet, 3 tojs fehrje, 6 jhagyma zldje, 1-1tk. lenmag,
szezmmag, kukorica liszt, s, olaj a stshez
A pulykamell szeleteket kiklopfoljuk, ha szksges s 3-4cm. szles cskokra vgjuk. Beszzuk s legalbb kt rn t hagyjuk pihenni. Az jhagyma zldjt aprra vgjuk, a lenmaggal, szezmmaggal egytt a kiss felvert tojsfehrjhez keverjk.
A pulykamell szeleteket megforgatjuk kukoricalisztben, majd a tojsfehrjben. Forr olajban arany barnra stjk mindkt oldalt. Gombs rizottval isteni finom.
kp a galriban

Giga-csokis hajdina muffin:
Hozzvalk:3 tojs, 1 tojs srgja, 6 dl. kefir, 10 dkg. kukoricaliszt, 40 dkg. hajdinaliszt,
1 dl. olaj, 8 ek. mz, fl csomag vanliapor, 1 cs. stpor, 2 tbla tcsokold,
35 dkg. magozott meggy, 1-1 citrom, narancs reszelt hja
A kefirt a tojsokkal habosra keverjk. Hozzadjuk a mzet, a vanliaport, a ktfajta lisztet, amit sszekevertnk a stporral. Beletesszk a citrom s a narancs reszelt hjt, a meggyet, a felkockzott csokit. Alaposan sszedolgozzuk, majd a masszt kivajazott muffin formba tesszk. Elmelegtett stben, 180 fokon 25-30 percig stjk.
Eredeti recept: www.margit2.extra.hu
kp a galriban

Csirkola:
Hozzvalk: 8 csirke szrnyt, 4 nagy burgonya hjban stve, 1,5 dl. szraz, fehr bor, 1,5 dl
Szjatej, kukoricaliszt, 10dkg zsrszegny sajt
Besamelhez: 0,5 l zldsgleves, 2 ek. nvnyi vaj, 2 ek. rizsliszt, medvehagyma
A csirke szrnyakat megszom, rntm a tejet, fehr bort, egy jszakra beteszem a htbe.
A hjban sttt burgonykat meghmozom, miutn kihlt, kettvgom, a belsejt vatosan kikaparom.
A csirke szrnyakat megforgatom kukoricalisztben, majd alig olajon tstm. Mg sl a szrny, elksztjk a besamelt. A felolvasztott vajon a rizslisztet enyhn megpirtom, lassan, fokozatosan hozzadom a forr zldsglevest. Folyamatos kevers mellett besrtem. Piknss tehetjk, ha abbl a fehrborbl ntnk hozz egy decit, amelyben a szrnyakat is pcoltuk. Figyeljnk oda arra, hogy ez esetben a bort a levessel egytt ntsk a mrtshoz. A sajtot lereszelem, s egy-egy csipetnyit a kikapart burgonya belsejbe teszek, ezt lecsorgatom nhny csepp besamellel. Erre helyezem a szrnyakat. A burgonya kikapart belsejt egy flrval korbban mr vzbe ztatott rmai tl aljra egyenletesen eloszlatom, erre helyezem a tlttt burgonykat, lentm a maradk besamellel, megszrom sajttal. Nem elmelegtett stbe teszem, addig stm, mg a sajt megpirul.
kp a galriban

Tlttt kelkposzta jzminrizs-gyon:
Hozzvalk:1 kzepes fej kelkposzta. 1 egsz, levesben ftt csirkemell, 1 cssze jzminrizs,
3-4 fej csiperkegomba, 1 zabtejszn, s, bors, vega-mix, szerecsendi, 1 pohr
natur joghurt (tejallergisoknak, candidsoknak szjajoghurt), 1 prhagyma,
vaj, 6-7dl hsleves, szrtott, vagy friss medvehagyma
A hslevesben a csirkemellet megfzzk, kzben enyhn ss vzben a kelkposztt is feltesszk fni. A gombt, prt megtiszttjuk, felaprtjuk, kevs nvnyi margarinon megpirtjuk,fszerezzk szerecsendival, sval borssal, esetleg gymbrrel, hozzadjuk a zabtejsznt. Egy-kt percig mg fzzk, aztn lezrjuk.
Feltesszk a rizst pirulni kevs olvaolajon, majd felengedjk hslvel. Ahogy elkszlt s elzrtuk alatta a gzt, megszrjuk medvehagymval s fed alatt hagyjuk egy kiss kihlni.
Mg a rizs hl, ledarljuk, vagy nagyon aprra vgjuk s hozzkeverjk a tejsznes-gombs mrtshoz. Ezt a mrtst beletltjk a megftt, lecspgtetett kelkposzta-levelekbe, amiket feltekernk, s egy hll tl aljra egyenletesen szttertett jzminrizsre tesszk szpen, sorban. A tetejt meglocsoljuk joghurttal s elmelegtett stben kb. fl ra alatt kszre sl.
kp a galriban

Kles szendvicskrm:
Hozzvalk:25 dkg zsrszegny tehntr vagy gomolyatr (vegknak, candidsoknak,
allergisoknak tofu), 5 dkg. kles, 2 dl kefir ( vagy szjajoghurt), s, rlt
kmny, 1 nagy csokor petrezselyem zld
A klest megmossuk, fl liter ss vzben megfzzk, majd hagyjuk kihlni. A trt villval sszetrjk, aprra vgott petrezselyemmel, rlt kmnnyel, kefirrel (szjajoghurttal) s a klessel sszedolgozzuk.
A szendvicskrm ze nagyon hasonlt a krztthez. Ha valaki egy kevs pirospaprikt is szr bele, nem tudja megllaptani a klnbsget az „igazi” s „l” krztt kztt.

oldal tetejre!
. |