Levesek
Cukkini leves:
Hozzvalk: 4 db. kb. 20cm-es cukkini, 4 db. jburgonya hjastl (csak, ha bio!!!), zls
szerint s, 1 db. kzepes hagyma, olvaolaj, pirtott teljesrls zsemle-, vagy
kenyrkocka
vegesre pirtjuk a hagymt, alaposan megmossuk a cukkinit, hjasan karikra vgjuk. A burgonyval ugyanezt tesszk, hozzadjuk a st. Ednybe rakva felntjk tetszleges mennyisg szrt vzzel. Kb. 20 perc alatt megf, utna rdmixerrel prstjk. zletes krmleves a vgeredmny, melynek tetejre rakhatunk pirtott kenyrkockkat.
Tipp: Pirtott kenyrkockk nlkl glutn- s tejallergisok, candidsok, st ditzk is fogyaszthatjk. Csak a bio burgonya hjt hagyjuk meg, mert a nem bio zldsgek, gymlcsk esetben a permetszerek, mreganyagok kzvetlenl a hj alatt tallhatk a legnagyobb mennyisgben.

Srgarpa krmleves:
Hozzvalk: 3 kzepes srgarpa, 1 dl. zabtejszn, fl dl. fehr bor, csipetnyi s, kevs
ndcukor, 1 evkanl barna rizsliszt
A megtiszttott srgarpt kisebb darabokra vgjuk s enyhn ss vzben puhra fzzk. A tejsznt s a cukrot elkavarjuk, a lisztet simra keverjk a fehr borral, majd hozzntjk a cukros tejsznhez s ezt is simra keverjk. Beletesszk a ftt rpt, sszeturmixoljuk, majd jraforraljuk.
Tipp: Tlalskor rdemes egy kevs tejsznnel megcsepegtetni, nagyon mutats. jraforralsnl legalbb 5 percig hagyjuk fni, hogy a bor alkoholtartalma teljesen elillanjon.

Bsges csirkeaprlkleves:
Hozzvalk: 0.5 kg csirkeaprlk, 3 szl kzepes srgarpa, 1 kisebb zeller, 1 nagy csokor
petrezselyem zld, 2 fej csiperkegomba, kb.20 dkg. zldbors, dinyi friss
gymbr, borsikaf, sfrnyos szeklice, vega-mix, s, szerecsendi
Egy vas lbosba, vagy wokba feltesszk az alaposan megtiszttott, megmosott aprlkot olaj, zsiradk nlkl. Takarklngon, fed alatt hagyjuk, hogy a hs kiengedje sajt levt. Miutn valamennyi levet engedett, hozzadjuk a megtiszttott, felaprtott zldsgeket, petrezselyem zldet. A gymbrt rdemes szeletekre vgva, tea-tojsba helyezve belelgatni a levesbe. Kb. fl ra elteltvel fszerezzk. Ezutn csak hagynunk kell, hogy megpuhuljon minden. Amikor kszen vagyunk, igny szerint fel lehet engedni szrt, tiszttott vzzel, hogy nveljk a mennyisget. Ez esetben, hagyjuk, hogy egyet rottyanjon, s zrjuk le, ha szksges, zestsk utna.
Tipp: n szoktam beletenni egszben egy hagymt, egy paprikt s egy paradicsomot, nagyon finom zt klcsnz a levesnek. A hsokbl kifv l elegend ahhoz, hogy minden puhra proldjon, fensges zt, szaftot adva az telnek. Radsul gy a zldsgek megrzik vitamin s svnyi anyagtartalmuk java rszt.

Klesleves:
Hozzvalk: 20 dkg kles, 3 szl srgarpa, 1 zellergum, negyed fej kelkposzta, 1 fej
hagyma, pirospaprika, vega-mix, olvaolaj
Egy rpt s a zeller felt aprra reszeljk, a hagymt aprra vgjuk. Ezeket olajban megpirtjuk, pirospaprikval fszerezzk. Hozzadjuk a megmosott klest, rvid ideig pirtjuk, majd a kles mennyisghez kpest tzszeres tiszttott, szrt vzmennyisggel felntjk. Beletesszk a vega-mixet s lass tzn hagyjuk rotyogni a levest, nha megkeverjk. A maradk zldsget vkony cskokra vgjuk s 5 perc elteltvel hozzadjuk a leveshez. Kszre fzzk.
Tipp:A kles igen tpll, si gabonafajta. Ersen lgost hats, ze semleges, teht btran lehet fszerezni. dessgekhez is nagyszeren felhasznlhat. Fzsnl legalbb 4-szeres vzmennyisget ignyel.

Amarnt krmleves:
Hozzvalk: 100 g. pattogtatott amarnt, 1 l. zldsgleves, 1 nagy zldhagyma, 1 nagy fej
vrshagyma, 40 g. nvnyi margarin, 200g. zabtejszn, borsikaf, kevs
szerecsendi, reszelt, zsrszegny sajt (elhagyhat), metl hagyma
A pattogtatott amarntot a zldsglevesben 10 pecig alacsony lngon fzzk. Ezalatt a meghmozott hagymt s a megpucolt zldhagymt karikkra vgjuk s a vajon enyhn megproljuk. Ezutn a levesbe tesszk s 10 percig mg forraljuk. Hozzadjuk a tejsznt s az borsikafvet, valamint a szerecsendit. Reszelt sajttal, metlhagymval dsztjk.
Tipp: Az amarnt Magyarorszgon mg kevsb ismert, ugyanakkor a fld egyik legsibb kenyrgabonaknt termesztett nvnye. Pratlan svnyi anyag- fehrje- s rosttartalommal br, valamint glutnmentes. telallergikban, candidban szenvedk, ditzk is fogyaszthatjk. A ksbbiekben tbb receptben is felbukkan majd.
Ginseng leves knai angyalgykrrel s asztralagusszal:
Fl csirkt felaprtunk, hst kockkra vgjuk s b, 3-4 liter szrt, tiszttott vzben, igen lass tzn 2 rn t fzzk egytt nmi gymbrrel, egy szl jhagymval, vagy prhagymval, valamint gzbe csomagolt, vagy tea-tojsba rakott 15 g. angyalgykrrel, 20 g. asztralagusszal s 10 g. ginsenggel. Legvgl zestjk sval, vega-mixel, szezmolajjal, esetleg egy kis kanl ndcukorral.
Tipp:Ez a leves a vrszegnysgben szenvedknek nagyon ajnlott, de fogyaszthatjk mindenfle allergitl, candidtl szenvedk is. Az asztralagusz s angyalgykr lerst lsd a wok cmsz alatt.

Ltuszleves csirkvel:
3 tasak ltusztet 6 dl. szrt, tiszttott vzben megfznk. A tet meleg vzzel felengedjk 3 literre, majd hozzadunk egy kockkra vgott fl csirkt, 40 dkg. zellert, 4 vkony szelet gymbrt s egy jhagymt. 40 percig-egy rig fzzk, majd sval, vega-mixel, szezmolajjal zestjk.
Tipp:A magas vrnyoms kivl ellenszere. A ltusz minden rsze ms-ms gygyhats. Magas vrnyomsra a levelt hasznljk, szztea kapszula formjban. A szezmolaj enyhe z, majdnem szagtalan olaj. Hidegen sajtolt, finomtatlan llapotban elsrend gygyhats szer. Antioxidnsknt hat, normalizlja a blbaktriumok mkdst. Csak a fzs utols stdiumban hasznljuk, klnben megkeseredik.

Tykhsleves shiitake gombval, tofuval s angyalgykrrel:
Egy csirkecombot forr vzben lemosunk, 3-4darabra vgjuk, s 6 shiitake gombt kt rn t vzben ztatunk, majd mindezt msfl liter tiszttott, szrt vzben 100 g. tofuval s 10-15 g. felszeletelt angyalgykrrel egytt lass tzn 30-40 percen t fzzk. A levest vega-mixel, szezmolajjal zestjk.
Tipp: A daganatos betegsgben szenvedknek nagyon ajnlatos ez a leves. A shiitake gomba aktivizlja az immunrendszert, cinkben rendkvl gazdag. Olyan sznhidrt vegyletet tartalmaz, amelyek gtoljk a kros baktriumok s vrusok szaporodst, visszaszortjk a rkos daganatokat. A tofu jtkony hatssal van a tdre, segt a lzas influenza s hrghurut elmulasztsban, kitiszttja a szelet s a meleget a tdbl, segt a sznanthn.

Oldal tetejre! . |