Amg a tszta f, a felaprtott hagymt alig olajon feltesszk pirulni. Kicsit megszzuk, amikor tltsz, hozzadjuk a paprikt petr. zldet, bazsalikomot, fokhagymt. A flig megpuhult sltekre rtesszk a felkockzott padlizsnt. Ahogy a zldsgek megsltek, megpuhultak, hozztesszk a kzben leszrt tszthoz s egy kicsit mg egytt pirtjuk.
Csben slt karfiolos tszta:
Hozzvalk: 25 dkg. teljesrls makarni, vagy spagetti tszta, 1 kg. karfiol, petrezselyem,
6 gerezd fokhagyma, olaj, joghurt
A tsztt s a karfiolt kln-kln megfzzk, a joghurtot sszekeverjk a petrezselyemmel s a kinyomott fokhagymval. A tsztt s a karfiolt kiolajozott cserptlba tesszk, lentjk az ntettel, majd elmelegtett stben tstjk.
durum spagetti, zls szerint s, vega-mix, nvnyi margarin
A tsztt feltesszk fni, a cukkinit alapos tisztts utn hjastl a reszel durvbb fokn, a tiszttott rpval lereszeljk, a prhagymt felaprtjuk.
Amg a tszta f, a prhagymt kevs nvnyi margarinon feltesszk dinsztelni, ahogy flig megpuhult, hozzadjuk a rpt, fszerezzk s folyamatos kevergets mellett puhra pirtjuk. Amikor mr majdnem kszen van, hozzadjuk a cukkinit s egytt pirtjuk mg kb. 10 percig, majd hozzadjuk a zabtejsznt. Megvrjuk, mg a tejsznnel egy kicsit besrsdik. Rntjk a mr kiftt, leszrt tsztra, alaposan sszekeverjk.
Ha nem akar besrsdni a szszunk, egy evkanlnyi burgonyakemnytt eldolgozunk kb. fl deci vzzel s lassan hozzntjk a szszunkhoz.
Klnleges tszta csirkemjjal:
Hozzvalk: 20 dkg. zldbors, 1 kisebb karfiol, 3 szl srgarpa, 1 kis zeller, 2 fehrrpa,
szerecsendi, 1 l. zldsg- vagy hsl, gymbr, joghurt, zabtejszn, rizsliszt
A zldsgeket megtiszttjuk, felaprtjuk, a csirkemjat alaposan megmossuk, kettvgjuk. Alig olajon feltesszk a hagymt dinsztelni, beletesszk a csirkemjat s 8-10 perc folyamatos kevergets utn kiemeljk a hagymbl. A felaprtott zldsgeket a mj helyre tesszk, egy kevs zldsg-, vagy hslvel felntm. Keveset ntsnk al, hogy a zldsgek inkbb csak proldjanak, ne fjenek. zls szerint fszerezzk s a paprikt, paradicsomot egszben mell tesszk. Amikor a zldsgek megpuhultak, a paradicsomot, paprikt kiemeljk, beletesszk a mjat s hozzntjk a maradk levest. Miutn felftt belentjk a zabtejsznt, majd, ha ezzel is felftt, joghurtos-rizslisztes habarssal besrtjk a szszt. Durum spagettit fznk hozz. A hsimdk egy natur-szeletre tegyk a szszt, mell tlaljk a tsztt.
n hs nlkl is nagyon szeretem.
Juhsajtos spagetti:
Hozzvalk:200 g lgy juhsajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 maroknyi zslyalevl, 300 g.
durum spagetti, s. 4 ek. olvaolaj, rlt bors
A juhsajtot finoman sztmorzsoljuk. A fokhagymt megtiszttjuk, A zslyaleveleket vkony cskokra vgjuk. A tsztt b, ss vzbe feltesszk fni. Kzben egy nagyobb serpenyben felforrstjuk az olajat, majd egsz kis lngon megproljuk benne a fokhagymt s a zslyt. A leszrt, lecspgtetett tsztt a zslyhoz keverjk. Bsgesen megszrjuk borssal, sszekeverjk a juhsajttal s azonnal tlaljuk.
Vegetrinus lasagne:
Hozzvalk:15 g szrtott gomba, 2 kisebb cukkini, 2 piros paprika, 1 hagyma, 2 gerezd
medvehagyma, 1 ek. snidling, 125 g. mozzarella, l. paradicsoml, 200g
zabtejszn, szerecsendi, 12 nem elfztt lasagnelap, 2 ek. nvnyi margarin
A gombt langyos vzbe ztatjuk. A cukkinit s a paprikt megtiszttjuk, felaprtjuk. A hagymt s a fokhagymt megtiszttjuk, finomra vgjuk. A gombt leszrjk, felvgjuk. A ricottt villval sszetrjk, elkeverjk a medvehagymval, snidlinggel, kevs sval, borssal. Egy nagyobb serpenyben felforrstjuk az olajat, s elbb ers, majd kzepes lngon kevergetve 10 perc alatt prv proljuk a gombt, a hagymt, a fokhagymt. Kakukkfvel, sval s borssal zestjk, kihtjk. A stt 200 fokra elmelegtjk. A bekevert ricottt kockra vgott mozzarellval sszedolgozzuk. A paradicsomlevet elkeverjk a tejsznnel, a sval, borssal s a szerecsendival. A lasagnelapokat, a zldsges keverket, a ricottt s a paradicsomszsztrtegesen egy tzll tlba helyezzk. A tetejre paradicsomszszt s sajtot tesznk, megszrjuk kis vajdarabkkkal. A lasagnt a forr stbe tesszk s addig pirtjuk, mg a teteje szpen meg nem pirul, kb. 30-40 perc.
Slt kagyltszta:
Hozzvalk: 8 nagy kagyltszta, s, 1 ek. nvnyi vaj, 1 kisebb hagyma, 100 g. nyers
parmezn, vagy ementli sajt, rlt szerecsendi, bors, 2 nagyobb paradicsom
A stt 200 fokra elmelegtjk. A tsztt b, ss vzben flkemnyre fzzk, szrs s cspgtets utn vajjal sszekeverjk. A hagymt megpucoljuk. A sonkt s a hagymt finomra vgjuk s egy evkanl forr olajon megpirtjuk. Egy tlban sszekeverjk a leveszldsggel, a ricottval, a reszelt sajttal, a szerecsendival, a sval s a borssal. A paradicsomot meghmozzuk, felszeleteljk s egy stformba tesszk. A kagyltsztkat a paradicsomokra helyezzk, s megtltjk a ricotts keverkkel. A maradk olajat rlocsoljuk. A tsztt forr stben kb. 25 percig stjk.
Tipp: Ehhez az telhez a normlnl nagyobb, kb. barack nagysg kagyltszta szksges. Ilyen tsztt legutbb A Duna Plaza-ban lv lelmiszerzletben vettem, de kaphat olasz csemegezletben is.
Feltesszk a vizet kevs sval fni. Amint felforrt, rntjk a rizstsztkra, melyeket egy jl zrhat ednybe tettnk. A rizstsztt nem kell fzni! Amg a tszta puhul, addig elksztjk a pestot, mely lerst megtallod a szendvicskrmek, psttomok menpontban. 15-20 perc elteltvel a tsztt leszrjk s sszekeverjk a pestoval.
Tipp: A rizstsztbl tbbfle ltezik, n olyat szoktam venni, ami zestett (sznezett), tlalsnl a kis sznes „tsztagmbk” nagyon mutatsak. Ezt a fogst glutn allergisok, candidsok, vegetrinusok is fogyaszthatjk.
Masni-tszta tonhallal s tejsznes gombval:
Hozzvalk:500 g farfalle(masni) tszta, 60 g nvnyi margarin, 1 ek. olvaolaj, 1 fej
vrshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 120 g. gomba, 250 ml. zabtejszn,
A vajat s az olvaolajat egy nagy serpenyben felforrstjuk. Az aprra vgott vrshagymt s a sztzzott fokhagymt kislngon enyhn megpirtjuk. A szeletekre vgott gombt hozzadjuk s 2 percig proljuk. Felntjk a tejsznnel s felforraljuk. Takarklngon forraljuk, ameddig a szsz kicsit besrsdik. A tonhalat kockkra vgjuk, majd a szszhoz adjuk. A citromlvel, a felaprtott petrezselyemmel, sval s borssal egytt jl elkeverjk. lland kevergets mellett kszre fzzk. A tsztt egy nagy fazkban a szoksos mdon kifzzk, leszrjk s vatosan a ragura merjk.
Tipp: Amennyiben durum-, vagy teljes kirls tsztval ksztjk az telt, ditzk is fogyaszthatjk, ha kukoricalisztbl kszlt tsztt hasznlunk, glutn allergisoknak is ajnlhat. A tonhal a tprtket jelentsen megnveli, mivel a hal hsa laza szerkezet, knnyen emszthet, a benne lv omega-3 zsrsavak kedvezen hatnak az rrendszerre.
Sttks makarni:
Hozzvalk: 500gmakarni, 1 kg. sttk, 2 prhagyma, 30 g. nvnyi margarin, csipet
szerecsendi, 320 ml zabtejszn, 3 ek. fenymag, 1,5 dl hsleves
a sttkt meghmozzuk, a magokat kikaparjuk, a hst pedig aprra daraboljuk. A prhagymt alaposan megmossuk, majd vkony karikkra vgjuk. A vajat felolvasztjuk egy serpenyben s enyhn megproljuk benne a prhagyma karikkat. Idnknt megkeverjk. A sttkkockkat hozzadjuk, szerecsendival meghintjk, s fed alatt 8 percig proljuk. Hozzntjk a tejsznt s kb. 1,5 dl hslevest, majd felforraljuk. jabb 8 perc alatt puhra proljuk a sttkt. A fenymagot egy msik ednyben, szrazon, zsiradk nlkl, a serpenyt enyhn rzogatva, enyhn megpirtjuk. A tsztt forrsban lv ss vzben a szokott mdon kifzzk, leszrjk. A szsszal sszekevert tsztt megszrjuk a pirtott fenymagokkal s tlaljuk.
Tipp: A sttk hsa, ahogy a szne is mutatja, tele van karotinoidokkal, C- s B vitaminnal. Szmos betegsg megelzsre szolgl, gy pl.: vese-, mj-, blbetegsgek. A karotinoidok s a C-vitamin hatsos szabadgykfog, gy jelents szerepet kapnak a daganatos betegsgek megelzsben.