biokonyha
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
ajnl
 
kzssgi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

ltogat van itt

Ht:

- minimum havonta takartsuk

- az teleket mindig lefedve tegyk be

- vrjuk meg, mg az tel teljesen kihl

- a fagyasztott telt a htben engedjk ki, gy megakadlyozzuk az tel megromlst,

   megakadlyozzuk a baktriumok nvekedst

 

Hsvsrls:

- nagyon gyeljnk a frissessgre, vakodjunk a nylks, ragads, sttpiros, kellemetlen

 

  szag hs megvteltl

- a marha-, serts-, borjhsoknl a hts rszek a legrtkesebbek

- csak rett hst vegynk, a friss vgs hst mindig tegyk htszekrnybe nhny napra,

 

  vagy ztassuk be ecetes vzbe; az ecet a hsrostokat fellaztja, a szrnyasok s a halak

  levgsuk utn rgtn feldolgozhatk

 

Vgdeszka:

- fbl kszlt hsvgdeszkt minden hasznlat utn tancsos lesrolni gykrkefvel,

 

  a srols elmulasztsa knnyen fertzst okozhat; a srolshoz forr szds, vagy

 

  mosszeres vizet hasznljunk s forr vzzel bltsnk

- a jl lesrolt s leforrzott deszkt nem rt citrommal is tdrzslni, hogy j illat legyen

 

- ha a hst fadeszkn dolgozzuk fel, a deszkt hasznlat eltt legjobb rvid idre beztatni,  

 

  mert gy kevsb szvja be a hs levt

- tisztts utn mindig hagyjuk megszradni

 

Hs:

- mieltt a hst feldolgozzuk, foly vzben jl drzslve mossuk meg minden oldalt;ztatni

 

  nem szabad: a nedves, ztatott hs nem sl pirosra

- elre ne szzuk, csak kzvetlenl sts, vagy fzs eltt; a s elvonja bellk a nedveket,

 

  szrt; legjobb, ha a szst a sts, vagy fzs flidejben vgezzk; az egybeslt hsokat,

 

  a baromfit, a halat viszont ajnlatos legalbb sts eltt negyedrval bedrzslni

- panrozs eltt a hsszeleteket mindig trljk szrazra, hogy ne vljon le a bundja; szni

 

  is csak pp a panrozs eltt szabad, klnben levet ereszt

- elssorban az reg hsokat rdemes prolni; az gy kszlt hs jval zletesebb s sokkal

 

  puhbb; a prols mindig kevs vzben trtnjen, mert ha sok vizet ntnk a hsra, akkor

 

  a prolds helyett inkbb f

- jobb z lesz a hs, ha prols eltt egy kevs forr olajban tstjk; a sts a hson

 

  vdrteget alakt ki, s gy a hsnedvek nem olddnak ki

- rgs hst gy tehetnk puhv, ha prols kzben kevs konyakot adunk hozz

- jl tf a rgs, inas hs is, ha a fzvizbe kevs ecetet ntnk

- zletes pecsenyt kszthetnk, ha a szoksos mdon, kiss megstjk a hst, majd a vz

 

  helyett almalvel ntjk fel

- a majornna kacsa, brny, birka, rhsok, grill telek, mjas s vres tltelkek

 

  elksztsnl nlklzhetetlen, mert elveszi a hsok kellemetlen zt

 

- a hsokban ltalban ugyanannyi koleszterin tallhat, mint a csirkben s a halban

- a marhahsban leginkbb a teltett zsr a krost
- a hsok nemcsak sok fehrjt tartalmaznak, hanem vasat, cinket is
 
Hurka:
- ha a hurka vkony, sts eltt mrtsuk forr vzbe, majd lassan, fokozatosan melegtve
 sssk; a vastag hurkt viszont elbb kenjk be hideg zsrral s gy tegyk be a nem tl forr
 stbe; ha mr felmelegedett, nagyobb tzn sssk tovbb, kzben sajt zsrjval locsoljuk,
 gy a hurka nem repedezik meg
-sts kzben a hurkt szurklni nem szabad s csak vatosan forgassuk, mert a bl knnyen
 elpattan
-a megmaradt slt hurkt csak rvid ideig trolhatjuk a htben, gyorsan romlik, hamar
 megsavanyodik, knnyen okozhat telmrgezst; lehetleg annyit sssnk, amennyit
 mindjrt elfogyasztunk; lefagyasztva, zvltozs nlkl 3 hnapig elll
-vrszegnysgben szenvedk fogyasszanak gyakran vres hurkt, mert az nagy
 mennyisgben tartalmaz alapvet tpanyagokat
 
 
Hal:
-a hal hsa gyorsan romlik; pontybl felttlenl lt vegynk
-csak olyan nem l halat vegynk, amelyiknek a szeme tiszta, fnyes, dombor, kopoltyja
 lnkpiros, hsa rugalmas, pikkelyei zrtak
-mlyhttt halbl csak olyat vegynk, amelyik nem volt jrafagyasztva; ha a hal
 csomagjban jgdarabokat tallunk, ne vegyk meg
-a halat knnyebb tiszttani, ha rvid idre forr vzbe mrtjuk
-halat ne tiszttsunk fa deszkn, mert tveszi a szagot; erre a clra a legalkalmasabb a
 a manyag vgdeszka
-nem esik szt stskor, megfordtskor a halszelet, ha a stolajba kevs citromlevet, ill. st
 tesznk; lgy halszeleteket pedig gy kapunk, ha sts eltt tejbe ztatjuk
 
 
Habars:
-habarssal azokat az teleket srtjk, amelyeknl a rnts jellegzetes ze nem kvnatos
-habarhatunk rizsliszttel, tej helyett tiszttott, szrt vzzel, vagy szja-, ill. zabtejsznnel is,
 ezekkel az tel nemesebb, tartalmasabb lesz
-nhny klnleges levest, mrtst ajnlatos finom habarssal srteni; ilyenkor keverjk el a
 tojssrgjt szjatejfllel, vagy szjatejsznnel (zabtejsznnel) s lland kevers mellett
 adjuk hozz az telhez gy, hogy ne forrjon vele, klnben a tojssrgja megalvad s
 kicsapdik
 
 
Habvers:
-a tejsznt csak akkor lehet habb verni, ha teljesen friss s hideg
-habvers eltt a tejsznt s a tlat jl htsk le, mert gy knnyebb felverni s a hab is
 kemnyebb lesz
-ha a tejsznbe nhny csepp citromlevet vagy csipet st kevernk, kemny s szp, fnyes
 habot kapunk
-tovbb ll el a hab, ha felvers eltt a tejsznhez tojsfehrjt, vagy kevs foldott zselatint
 adunk
-a tejsznt cukor nlkl verjk habb, klnben vizet ereszt; a cukrot mindig kis adagokban
 keverjk a habba, hogy a hab ne trjn
 
 
Galuska:
-a galuskatsztt lehetleg fele-fele arnyban teljesrls- s finomrls tnkly rteslisztbl
 ksztsk, mert abbl a kiftt galuska knny s zletes lesz
-a liszthez s tojshoz csak annyi vizet adjunk, hogy knnyen elkeverhet legyen
-a tsztt ne dolgozzuk ki tlsgosan, inkbb pihentessk
-a galuska fzse kzben a vz erteljesen forrjon
-addig fzzk, mg a vz felsznre emelkedik; szrkanllal azonnal szedjk ki, jl
 cspgtessk le s felforrstott olvaolajban forgassuk meg
-a kiftt galuskt leblteni nem szabad
-sznsavas svnyvzzel laza galuskatszta kszthet
-a liszt egy rszt turmixolt zldsgekkel ptolhatjuk (srgarpa, paraj, zldbors), gy
 nvelhetjk tprtkt s zt is javthatjuk
 
 
Gomba:
-a gombt lehetleg azonnal hasznljuk fel, mg htszekrnyben sem tancsos 1-2 napnl
 tovbb tartani; a gombkban igen gyorsan megindulnak a bomlsi folyamatok
-a gombt ne hmozzuk meg, mert veszt zanyagbl
-a friss, kemny gombt clszer konyharuhval ledrzslni, illetve megtiszttani; csak ha
 szksges, akkor mossuk meg
-ha a gombt meg kell mosnunk, ne ztassuk, mert megszvja magt vzzel s kiznak rtkes
 anyagai
-ha a gombt enyhn ecetes vzben mossuk, kellemes zt kap s nem feketedik meg
-fzse hibtlan, zomncozott ednyben trtnjen, klnben megsttedik s fmes zt kap
-borsrln ledarlva, telekhez adagolva kellemes z fszer kszthet a szrtott gombbl
 
 
Elszott:
-brmelyik elszott telben mrskelhetjk a s zt, ha kshegynyi szdabikarbnt
 belekevernk
-almaecet s cukor keverkvel is semlegesthetjk az elszott telt; a keverket
 kvskanalanknt adagoljuk (egy kk. ecethez, egy kk. cukrot tegynk)
-az elszott hsleves ss zt mrskelhetjk, ha 2-3 simra kevert tojssrgjra ntjk a
 levest, illetve a nyers tojsfehrjt a levesbe keverjk, s miutn megkocsonysodott,
 eltvoltjuk; a tojsfehrje megkti a felesleges st
-az elszott levesbe fzznk t percig aszalt szilvt, az felszvja a felesleges st
 
 
telszag:
-ha ers telszag rzdik a konyhban, egy tnyr forr vzbe csepegtessnk nhny csepp
 levendula, vagy ms hasonl olajat, s az telszag teljesen eltnik
-a kellemetlen szagok gy is megszntethetk, hogy a mg meleg fzlapra almahjat
 tesznk, vagy egy kis ednyben ecetet prologtatunk
-az ers szag fzelkek (karfiol, kelkposzta) fzsekor a fzvzbe cspgtessnk egy
 kevs ecetet
-a hal stsekor a halszag is cskkenthet, ha bundzskor a lisztbe parmezn sajtot reszelnk
 
 
Egyb praktikus tancsok:
-a fzs vgeztvel gyorsan htsk le az telt; lapos ednybe tve, gyorsabban kihl
-trolsnl kerljk a fmednyt; veg, manyag, kermia a legidelisabb
-hst tartalmaz leves fzsekor a szst csak kt ra fzs utn tegyk, gy tbb zanyag
 olddik ki a hsbl
-hsleves ksztsekor: amikor kszen van, egy pohr hideg vizet adjunk hozz, majd
 hagyjuk llni fl rt, utna szrjk, mert gy van ideje lelepedni, tkrsebb lesz
-a piskta magasabb lesz, ha az egyik kanl liszt helyett kemnytt hasznlunk
-nem lesz ppos a piskta kzepe, ha a stforma oldalt nem kenjk be zsiradkkal
-nem horpad be, ha a stformt a lehls alatt lefele fordtjuk
-a babot s a borst fzs eltt rdemes beztatni, gy cskkentjk a fzsi idt
-a lencst csak abban az esetben ztassuk, ha nagyon szraz s kemny; az ztats
 mindig a fzs eltti jszakn, kevs vzzel lentve trtnjen
-az ztatvizet ne hasznljuk fzsre, ntsk ki
-a hvelyesek fzvizt ne szzuk meg, mert gy nehezebben puhulnak meg; legjobb, ha a
 vge fel szunk, ecetet is csak a fzs vgn adjuk hozz
-lervidthetjk a fzsi idt, ha a fzvzbe egy csipetnyi szdabikarbnt tesznk, de ezt
 vgs esetben hasznljuk, ugyanis a lgozs kvetkeztben a vitaminok hamar elpusztulnak
-ha tbbfle fszerrel zestjk a nyers hst, elsknt a nagyobb szemeket s a legvgn a
 porszemeket szrjuk r, fordtott esetben a darabosabbak mr nem tapadnak meg
-hsok stsekor a serpenybe tett olaj olyan forr legyen, hogy sercegjen, mikor a hst
 belerakjuk, gy rgtn slni, pirulni kezd s kap egy krget, ami tbbek kztt a szp sznt
 s a j zt is adja, valamint a vitaminok svnyi anyagok elillanst, krosodst is nagyban
 megakadlyozza; a kzepesen vastag, 5-7 cm-es szeletek oldalanknt egy-egy perc stssel
 mr jk
-azrt egszsgesebb az olvaolajjal kszlt tel, mert mg a vaj 120-130 fokon kezd el gni, a
 napraforgolaj 160-170 fokon, az olvaolaj 210 fok fltt; a visszahls sorn kevesebb
 mrgez oxidcis folyamat indul be az olvaolaj esetben

Oldal tetejre! .

men
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszer, gyors receptek

Kpes recepttr

Top receptek

zletes receptek

Rita konyhja

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A kvetkez oldalak kifejezetten bio- s reform tel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform telek

Stis nne stdje

Gasztrozseni: Hutvgner Dia

 

&#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal