biokonyha
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
ajnl
 
kzssgi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

ltogat van itt

Wok

 

 

 

A knai gygyszatban az tel s a gygyszer elvlaszthatatlanok. A knai konyha tulajdonkppen reformkonyha. Vltozatos, egszsges. A konyha univerzlis ednye a wok. Ebben stnek, fznek, prolnak, dinsztelnek. Alja kerek, falai tkletesen egyenletes h elosztst biztostanak, gy jelents mrtkben cskken az telek fzsi ideje valamint messzemenen megrzik a tpanyagtartalmukat. Ma mr tbbfle anyagbl ksztik, de vasbl az igazi. Ha egyszer megkapta fekete patinjt, nem ragad tbb, nem rozsdsodik. Tiszttsnl gyeljnk arra, hogy csak mosogatszeres vzzel bltsk, ne sroljuk. Sts, vagy pirts eltt fstlsig hevtsk fel az ednyt, ezutn ntsk bele az olajat.

A wokban trtn fzsnl figyeljk arra, hogy az alapanyagokat mr megtiszttva s felaprtva helyezzk kszenltbe, ugyanis hamar slnek-fnek. A hozzvalkat a lehet legaprbbra kell felaprtani, agy az elkszts idignyesebb vlik, az eredmny azonban krptol mindenrt.

Az egyes receptekhez szksges knai specialitsokat s fszereket zsiai boltokban, nagyobb lelmiszer ruhzakban lehet beszerezni. n szemly szerint a Tolbuchin-csarnokban lv hatalmas Asia-boltban szoktam mindent megvenni. Gyakran lehet szksgnk szrtott gombra, vagy egyb szrtott lelmiszerre. Ezeket hideg. Vagy meleg vzben kb. 20 percig kell ztatni. A gombt ezutn t is kell blteni, nehogy homokos maradjon.

Fzsi eljrsok: kavargatva sts

 

                            olajban sts

 

                            prols

 

                            gzls

                            fzs

Gygynvnyek, fszerek:

 

Chilipaprika

Sokfle sznben, formban s erssgben kaphat, brmely telhez adhatjuk. Fogyasztsa serkenti a vrkeringst, az immunrendszert s az idegrendszer mkdst. Megelzi az izleti fjdalmakat, a reumt, megfzst s influenzt. Csillaptja a fejfjst s nagymrtkben segt a zsrbontsban s a fogysban.

Koriander

Knai petrezselyem nven is ismert, magas A- s C-vitamin tartalm.

t fszerpor

t alapfszerbl ll: csillagnizs, kasszia (knai fahj), szegfszeg, nizsmag, knai bors. Hs s hal mrtshoz hasznljk leggyakrabban.

Fokhagyma

Gazdag vitamin- s enzimtartalm, gtolja a vr alvadst, cskkenti a kros koleszterin-szintet, serkenti a zsrok lebontst s a fogyst, segt az rrendszeri betegsgek megelzsben, ers mregtelent hats, csillaptja a gyomorfjst, ellenllv tesz az influenzval szemben.

Gymbr

Fszeres, csps z, a friss gymbrgykeret gyakran hasznljk az telek ers (hal, hagyma, stb.) illatnak ellenslyozsra. Gyulladsgtl, cskkenti a kros koleszterin-szintet, ers mregtelent, melegt, grcsold tulajdonsgai az izleti gyullads, menstrucis fjdalmak, rosszullt, fejfjs hatkony ellenszere.

Mogyorhagyma

Vagy jhagyma, tisztt, immunrendszert serkent, a kezdd influenza s megfzs leghatkonyabb gygyszere, kivl potencianvel a frfihormonhoz hasonl hatanyaga miatt.

Prhagyma

des z, magas rostanyag s kliumtartalm

Csillagnizs

nizs z, hs- s szrnyas telek zestsre, tekhoz.

Angyalgykr

Menstrucis zavarokra, vr s vrkeringsi problmkra, szls utn a rossz vrt tiszttja, megknnyti a nehz szkletet, s a salakanyag thaladst a beleken.

Astralagus

Gykere hatsos vrerst, energia-feltlt szer, gyomor- s vesesllyeds visszahzja, klnsen szls utn, ers gyullads-tisztt. Mellkhatsknt ers izzadst, rvid ideig tart kitst okozhat, mert a brn t tvoltja el a testben lv, gyulladst okoz anyagokat.

Lcium

Piros, des terms, mj-, vese-tpll, lesti a szemet, ersti az immunrendszert, javtja a cukorbetegek kzrzett, potencia-nvel

 

Zldsgek, gymlcsk

 

Bambuszrgy:

ltalban konzervben kaphat, finom z, durva textrj. A friss rgyeket meg kell hmozni s prolni fzs eltt.

Knai zld fokhagyma:

Ersti a vest, mjat, gyomrot, nedvesti a szrazsgot, knai piacokon kaphat.

Knai virgos kposzta s knai kel:

A virgos kposzta finom z, nagyon magas vitamin- s svnyi anyag-tartalm, a knai kel des s leves, a napi C-vitamin szksglet egyharmadt, a bta-karotin szksglet felt tartalmazza. Biztostja az emsztrendszer megfelel mkdst, a rostanyag legjobb forrsa.

Gingkomag:

Konzervben is kaphat a knai fszerzletekben, cskkenti a testben tlteng meleget, belertve a szvbaj s a magas vrnyoms tneteit.

Alga:

Tpanyagokban gazdag, porzus textrj, a szrtott algt felhasznls eltt meleg vzbe kell ztatni, nhny csepp olajjal. Hvs, ss z, segti a szervezet mregtelentst, nedvess teszi a szraz krlmnyeket.

Vzigesztenye:

Mocsrvidken, vagy mestersges tavakban termesztett nvny hagymja. Durva textrt klcsnz a hs- s zldsgteleknek, segt a lz s a gyomorronts elmulasztsban, h hatssal van a tdre s a gyomorra.

desburgonya:

Ms nven trgykr, barns hj, szrke, vagy lila hs nvny. Magas kemnyttartalm, sima textrj, semleges, des, enyhn csps z, a gyomorra s vgblre hat.

Jujuba:

Ms nven vrs datolya. A knai konyha kis mennyisgben szinte minden telhez hasznlja, kivl lp-erst: az ember 30 ves korig a vele szletett anyagbl nvekszik, 30 ves kora utn abbl, amit tpllkbl felvesz. A szervezet a lp ltal kivlasztott tpanyagokat kpes ptanyagknt hasznostani. Hatkony ellenszere az regedsnek.

 

Szszok s olajak:

 

Halszsz:

Hal, s s vz az alapanyaga, aranybarns, kellemes illatot, zt ad sokfle telnek.

Hocsin szsz:

Szjababbl, fehr lisztbl kszl, s cukor ecet, fokhagyma, chili s szezmolaj hozzadsval. Pikns telekhez hasznljuk.

Osztrigaszsz:

Az osztriga levbl, fehr lisztbl, kemnytbl, ragads rizsbl kszl.

Mogyor s szezmolaj:

Finom zt, simasgot klcsnznek az teleknek, a bels szervek „nedvestsre” hasznlatosak.

Szjaszsz:

Erjesztett szjababbl s bzbl, vagy rpbl kszl s, cukor s leszt hozzadsval. Ktfle van: sr, viszonylag nehz s des, valamint a vilgos, knnyebb, ssabb.

 

A fzs techniki:

 

Prols vagy gzls:

Bambuszgzlvel a legjobb, a gz nem csapdik vissza az telre, gy az nem lesz nedves. A bambuszgzlt a wokba tesszk.

Kevergetve sts:

Kt fajtja van: az egyiknl az alapanyagokat b olajban stik, amg teljesen t nem slnek s ropogsak nem lesznek. A msiknl: hirtelen kistik az alapanyagokat gy, hogy a levk is megmaradjon. A hs- s halflk, de a tofuk stse eltt is a knaiak gyakran 2 evkanl cukrot adnak a forr olajhoz, s 10-15 msodpercig kevergetve prklik, majd ehhez adjk a feldarabolt hst, halat vagy tofut, hogy gusztusos, karamells sznt kapjon. Az dest zt egy kiskanlnyi rizs- vagy borecettel ellenslyozzk.

Levesek:

A legtbb knai leves gy kezddik, mint a hirtelen sts: olajon fokhagymt s gymbrt futtatunk, majd a levesbe val hst, esetleg tofut, vagy zldsget, csak ezutn ntjk fel vzzel. A legtbb levesbe gygynvny-fzet is kerl. A gygynvnyeket legalbb fl rig kell fznnk, mg hatsosabb, ha ezutn feleannyi tiszta vzben mg egyszer kifzzk ket, majd a kt fzetet sszentjk. A gygynvny-fzetet kszthetjk a leves mellett kln, tenak, utlag hozzadva a leveshez, de fzhetjk magban a levesben is, kis gztskban behelyezve.

Hideg saltk:

Szinte minden fogshoz adnak, a legtbb esetben aprra darabolt, vagy cskokra reszelt, s fszerolajjal lenttt zldsg: karalb, srgarpa, jgretek, zeller, retek, uborka, paradicsom.

Ms zldsgeket sszedarabols utn egy percig forrsban lv vzben fonnyasztanak: gy a zellert, knai kelt, kposztt, olykor a srgarpt is. A zldsg ennyi forrals utn mg ropogs marad, de knnyebben emszthet, a nyers zldsgnl sokkal inkbb elzi az hsgrzetet, ezrt klnsen ajnlott fogykra esetn.

 

 

Oldal tetejre! .

men
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszer, gyors receptek

Kpes recepttr

Top receptek

zletes receptek

Rita konyhja

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A kvetkez oldalak kifejezetten bio- s reform tel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform telek

Stis nne stdje

Gasztrozseni: Hutvgner Dia

 

Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)    *****    Egy kikötõ, ahol minden hullám egy új kezdetet ígér. Rose Harbor, több mint egy város, egy világ a világ mögött.    *****    Rose Harbor &#8211; kisvárosi báj, nagy titkokkal - légy részese te is ennek a kalandnak :) - FRPG    *****    Óceán, erdõ, csillagfény &#8211; minden ösvény Rose Harborba vezet - aktív FRPG közösség