Szendvicskrmek, psttomok
Kles szendvicskrm:
Hozzvalk: 25 dkg tehntr, vagy gomolyatr, 5 dkg. kles, 2 dl. kefir, s, rlt
kmnymag, 1 nagy csokor petrezselyem zld, 6 medvehagyma levl
A klest megmossuk, fl liter ss vzben megfzzk, majd hagyjuk kihlni. A trt villval sszetrjk, aprra vgott petrezselyemmel, medvehagymval, rlt kmnnyel, kefirrel s a klessel sszedolgozzuk.
Tipp: tehetnk bele pirospaprikt is, gy ze, szne semmiben sem tr el a krztttl,
tejallergisok, candidsok,glutn-rzkenyek, vegk a trt tofuval is helyettesthetik,
mint a kefirt szjajoghurttal.

Hagyms paprikakrm:
Hozzvalk:
3 db. paprika, 2 fej hagyma, olvaolaj, csipet s
A hagymt s a paprikt aprra vgjuk, olajban megpirtjuk, szzuk, majd az egszet sszeturmixoljuk.
Tipp: Ez a szendvicskrm nagyon finom a papriknak ksznheten. Candidsok, vegk, ditzk btran fogyaszthatjk. n leszt nlkli, teljesrls tnklykenyrrel nagyon szeretem.

Bazsalikomos lencsepsttom:
Hozzvalk: 20 dkg. lencse, 2 szl rpa, 1 pritaminpaprika, 2 fej vrshagyma, bazsalikom,
pirospaprika, 2 db. babrlevl, bio mustr, vagy rlt mustrmag, olvaolaj,
2-3 medvehagyma levl
A lencst babrlevllel puhra fzzk, a szeletelt rpt megproljuk, az aprra vgott pritamint olajon megdinszteljk. A hagymt aprra vgjuk. Az gy elksztett alapanyagokat a fszerekkel s az olajjal turmixoljuk. Ha tl sr, kevs vizet, vagy tovbbi olajat adhatunk hozz.
Tipp: candidsok mustr helyett rlt mustrmagot s kevs citromlevet hasznljanak.

Vrslencsekrm:
Hozzvalk: 0,5 kg. vrslencse, 2 fej hagyma, 6-10 gerezd fokhagyma, 1 kk. rmai
kmny, garam massala, gymbr, kurkuma, koriander, olvaolaj
A vrslencst 1-2 rra beztatjuk. A hagymt s fokhagymt megpirtjuk olajban, majd rtesszk a lencst s felntjk vzzel. Kszre fzzk, a vgn befszerezzk s tturmixoljuk.
Tipp: Nem csak psttomknt, hanem szszknt is hasznlhatjuk sltek mell.

lesztpsttom:
Hozzvalk:10-15 dkg. zab-, rozs-, vagy bzapehely, 5 dkg. friss leszt, 1 nagy fej hagyma,
olvaolaj, borsikaf, s, vega-mix, petr. zld, 8 medvehagyma levl, vz
A kockra vgott hagymt olajban megprolom. Megszrom borsikafvel, hozzmorzsolom a friss lesztt, beleteszem a pelyhet, felntm a megfelel mennyisg szrt vzzel. Hozzadom a vega-mixet. Psttom srsgre fzm kb. 15 perc alatt. A vgn mg zestem sval, aprra vgott medvehagyma levllel, petrezselyem zlddel.
Tipp:A szendvicskrm gazdag B1 vitaminban, mely elsegti a sznhidrt lebontst, valamint B6 vitaminban, mely a fehrje lebontsban jtszik szerepet. Gazdag folsavban, sajnos candidsok nem fogyaszthatjk az leszt miatt.

Juhtrval tlttt prhagyma:
Hozzvalk:1 vastagabb prhagyma, 20 dkg juhtr, 10 dkg nvnyi margarin, 2 gerezd
fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, rlt vagy szrtott medvehagyma, snidling,
s, borsikaf, kmny zls szerint
A pr fehr rszeit 10-12 cm. hosszsgra elvgjuk s mindegyiknek a kzept kinyomjuk a vastagabb vge fel. A trt tpasszrozzuk, elkeverjk a margarinnal, hozzadjuk az aprra vgott, vagy ttrt fokhagymt, az aprra vagdosott petrezselyem zldet, medvehagymt, snidlinget, szzuk, megszrjuk borsikafvel, rlt kmnnyel. nyencek nmi aprra vgott erspaprikt is tehetnek a tltelkbe. Ezzel a tltelkkel megtltjk a prhagymt, majd jl lehtjk. Tlals eltt ferdn szeleteljk s teljesrls kenyrrel tlaljuk.
Tipp:A candidsok, vegsok, ditzk a juhtrt tofuval ki tudjk vltani, ebben az esetben tbb fszer hasznlata ajnlott, mivel a tofu semleges z.

Cukkinis szendvicskrm:
Hozzvalk: 50 dkg. cukkini, 1 nagy fej vrshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 db.
paradicsom, 2 zldpaprika (lehet csps is), kevs olvaolaj, 10 dkg nvnyi
margarin, 8 dkg. szjapehely, s, borsikaf, paprika, 1 evkanl vega-mix
Az aprra vgott hagymt olajon vegesre dinszteljk, majd megszrjuk pirospaprikval. A meghmozott, kimagvalt cukkinit 1x1cm-es kockkra vgjuk, hozzadjuk a hagymhoz. A negyedelt paradicsomot s kicsumzott paprikt is hozzadjuk. Szzuk, borsikafvezzk, fed alatt puhra proljuk. A szjapelyhet az telzestvel elkeverjk, majd annyi vzzel leforrzzuk, amennyi ellepi. Ha megduzzadt, jl kinyomkodjuk s a zzott fokhagymval a lecss cukkinihez adjuk, zsrjra pirtjuk. Ha kihlt, a margarinnal jl eldolgozzuk, sszeturmixoljuk.
Tipp:A szendvicskrmet vegk, candidsok, glutn- s tejallergisok is fogyaszthatjk, a szja miatt magas a fehrjetartalma. Ha teljesrls kenyrrel fogyasztjuk, rosttartalma is jelents.

Medvehagyms pesto:
Hozzvalk: 8-10 db medvehagyma levl, 1 evkanl fenymag, 2 gerezd fokhagyma,
kb. 2 evkanl olvaolaj, 30 g. friss bazsalikom, 1 evkanl reszelt parmezn
A medvehagyma leveleket nagyon aprra vgjuk a bazsalikommal egytt, majd a fenymaggal, fokhagymval s a reszelt parmeznnal mozsrban finom krmm keverjk. Aprnknt hozzadagolunk 2 evkanlnyi olvaolajat is, illetve annyit, amennyinl kenhet, lgy masszt kapunk.
Tipp:A medvehagyma fokozza az emsztrendszer mkdst, vrnyoms s vrzsrcskkent hatsa van, C-vitamin tartalma javtja a szervezet ellenll kpessgt.
Oldal tetejre! . |