
Csokis amarntszelet:
Hozzvalk: 25 dkg. nvnyi margarin, 15 dkg. ndcukor, 3 ek. karobpor, 10 dkg. szjatejpor,
1 dl. tiszttott, szrt vz, 1ek. tkezsi zselatin, 10 dkg. pattogtatott amarnt, 10 dkg.
mazsola, rum zls szerint, vanliapor
1-6-ig egy lbasba bemrjk a hozzvalkat s kb. 5 percig fzzk. A vgn belekeverjk az amarntot s a mazsolt, rummal s vanliaporral zestjk. A masszt egy aluflival kiblelt zgerincstbe tesszk. Kihls utn deszkra bortjuk, felszeleteljk s pattogtatott amarntban meghempergetve tlaljuk.
Amarnt palacsinta:
Hozzvalk: 1 cssze amarnt, 1 cssze bio tnkly fehrliszt, 1 stpor, 1 tojs, 1
cssze szja-, rizs-, vagy ditej
Egy kzepes mret tlba keverjk ssze az amarntot, a lisztet, a tojst s a stport. ntsk hozz a tejet s kanllal jl keverjk ssze. Ha tl sr a tszta, adjunk hozz mg egy kis tejet.
Mzlikocka:
Hozzvalk: 10 dkg. fenymag, 10 dkg. hmozott napraforgmag, 5 dkg. zabpehely, 10 dkg. kkuszreszelk, 4 ek. mz, 4 ek. napraforg olaj, 5 dkg.tnklybzaliszt
A stlemezt kibleljk stpaprral. A fenymagot s a napraforgmagot robotgppel kzpfinomra aprtjuk. Elkeverjk a zabpehellyel, a kkuszreszelkkel s a mzzel. Egy teflonos serpenyben felmelegtjk az oljat alacsony hfokon. lland kevergets mellett megpirtjuk benne a keverket. A stt elmelegtjk 180 fokra. A ropogs keverket egy tlba ntjk s elkeverjk a liszttel s 2 ek. tiszttott, szrt vzzel. Hvelykujjnyi vastagon a stlemezre kenjk s lelaptjuk. Esetleg tbbszrsen hajtogatott flival peremet ksztnk. A keverket 10 percig stjk. A meleg mzlis lepnyt 3 cm-es kockkra vgjuk s kihtjk.
Kkuszgoly klesbl:
Hozzvalk:1 cs. kles, 1-1 mark tkmag, napraforgmag, mazsola, esetleg zabkorpa, 1 kis darab vanliard megrlve, vagy a belseje kikaparva, fahj, 1 dl. mz, 20 dkg. kkuszreszelk, vagy szezmmag
A klest hromszoros mennyisg vzben megfzzk, szitn lecspgtetjk. Mg melegen sszekeverjk a tbbi hozzvalval. Ha tl folys lenne a massza, zabkorpval srtjk, golykat formlunk belle s kkuszreszelkbe, vagy szezmmagba forgatjuk.
Hajdinapiskta karobkrmmel:
Hozzvalk: 6 tojs, 6 ek. hajdinaliszt, 6 ek. mz, 1 stpor, zabkorpa,
Krmhez: 1 l. rizstej, vagy szrt, tiszttott vz, 4 ek. zabpehelyliszt, vagy
3 ek. teljesrls tnklydara, 2 ek. kukoricakemnyt, 1,5-2 dl. mz,
3 ek. karobpor, 30-40 dkg. nvnyi margarin
Hagyomnyos mdon pisktt ksztnk: a hat tojs sztvlasztjuk, a fehrjt kemny habb verjk, a srgjt habosra keverjk a mzzel. Ebbe a habos srgba keverjk bele a liszttel elkevert stport, majd vatosan a habb vert fehrjt. Olajjal kikent, zabkorpval megszrt tepsiben megstjk.
A mzet, a karobport s a margarint a rizstejben, vagy a vzben elkeverjk s feltesszk forrni. Mikor forr, behabarjuk a zabpehelyliszttel, vagy lassan beleszrjuk a bzadart, majd 5 perc lland kevers utn hozzadjuk a kukoricakemnytt is, melyet eegy kevs hideg vzzel elkevernk. Mikor a krm legalbb flig kihlt, a flbe, vagy harmadba vgott pisktalapba tltjk s kvlrl is bekenjk. A tetejt megszrhatjuk kkuszreszelkkel, vagy amarntmaggal.
Karobos tnklydarapuding:
Hozzvalk: teljes kirls tnklydara, bzacsra, karobpor, mazsola, mz
A tnklydart karobos vzben megfzzk s hagyjuk fed alatt kidagadni, megkemnyedni. Tesznk bele mazsolt, bzacsrt, mzet. Ha tl hg lenne a puding, egy kanl, hideg vzben elkevert kemnytvel besrthetjk.
Tnklybzadars, mzes gymlcsgmbc:
Hozzvalk: 1 cs. tnklydara, 5 dkg. nvnyi vaj, kis s, 3 ek. mz, 3 cs. tiszttott, szrt
vz, fahj, mazsola, mogyor, di, vagy napraforgmag, idnyjelleg gymlcsk, kevs citroml
Kt kln lbosban kezdnk el fzni. Egyikben a vajat olvasztjuk fel s bzadart lland kevers mellett, kis s hozzadsval vilgos barnra pirtjuk. A msikban a vizet, mazsolt, fahjat tesszk fel fzni. Amikor a vz forr, vatosan ntsk r a megbarnult tnklydarra. Alaposan elkeverjk, hogy ne legyen csoms, majd lehzva a tzrl, lefedjk. 15 percig fed alatt hagyjuk. Utna, ahogy hlni kezd, a mzet, friss gymlcsket, olajos magvakat s kis citromlevet tesznk bele, gombc formban tlaljuk.
Sajtos sti:
Hozzvalk: tszthoz: 30 dkg. hajdinaliszt, 1 nvnyi margarin, 1 joghurt, vagy szjatejfl,
kevs s,
A hozzvalkat este sszegyrjuk, jszakra a htbe esszk. Msnap a tsztt kettosztjuk, 5mm-re nyjtjuk. Egyik rszt kiszaggatjuk, tojssal megkenjk, sajttal megszrjuk s megstjk. A msik rszt csak kiszaggatjuk s megstjk (sem kenni, sem sajttal szrni nem kell!).
Krm:1 joghurt, 1 ek. hajdinaliszt, 1 kk. s
Kzepes lngon srsdsig keverjk, majd 2 tojs srgjt hozzadjuk. Ha flig kihlt, 10 dkg. vajat s 10 dkg. reszelt sajtot adunk hozz. A krmmel sszeragasztjuk a ktfajta, kiszaggatott lapocskkat egyenknt, majd a ragaszts mentn sajtba forgatjuk.
Rpatorta:
Hozzvalk: 2,5 dl. ndcukor, 4 tojs, 3 dl. olaj, 5 dl. reszelt srgarpa, 5 dl. hajdinaliszt, 1 cs. stpor, 1 tk. szdabikarbna, 2 tk. fahj
Krmhez: 1 dob. ricotta tr, 1 vanliapor, 10 dkg. vaj(!), 2 dl. ndcukor
A cukrot, tojsokat, olajat sszekeverem, hozzadom a reszelt rpt, elkeverem a lisztet, stport, szdabikarbnt, fahjat. Kiolajozott, zabkorpval megszrt tepsiben, 180 fokos stben 45-60 percig stm. A krm hozzvalit sszekeverem s a kihlt stemnyre simtom.
Mzeskalcs:
Hozzvalk: tszthoz: 50+20 dkg. hajdinaliszt, 20 dkg. langyos mz, 2 tojs, 20 dkg.
porcukorr darlt ndcukor, 1 ppos kk. szdabikarbna, 5 dkg.
nvnyi margarin, kis fahj, pr szem szegfszeg ( a fahjjal egytt s kevs
cukorral kvdarln finomra darlva)
mzhoz: 1 tojs fehrje, 15-25 dkg. nagyon finom, SZITLT porcukor, pr
csepp citroml
A hozzvalkat sszegyrjuk, a lisztbl elszr csak 50 dkg.-ot, gyrs kzben pedig fokozatosan a +20 dkg.-ot hozzadva. Sokig kell gyrni, addig, amg nem ragad. Htbe tesszk tbb rra, esetleg egy jszakra. Gyufaszl vkonysgra nyjtjuk nagyon lisztezett deszkn. les kssel, vagy szaggatformval kiszaggatjuk. A tepsi htuljn, vagy lapos, stpaprral blelt tepsiben ARANYBARNRA stjk. Sima felletre rakjuk, s ott hagyjuk kihlni. Dszts: A tojs fehrjt habb verjk, kzben hozzadogatjuk a cukrot, pr csepp citromlevet. Addig verjk, amg az sszes cukor el nem fogy. A dszts szpsge a habtl fgg. Ha nem elg cukrot tesznk bele, sztfolyik. Nylonzacskba tltjk, a zacsk cscskt kicspjk. Fontos, hogy kicsi legyen a lyuk. Dsztjk s megvrjuk, amg a hab megszrad.
Almaslt:
Hozzvalk: 4 alma, zls szerint lekvr, vagy aszalt gymlcs, destszer, 3 dkg. nvnyi vaj
mzhoz: szjatej, 3 dkg. hajdinaliszt, destszer, 1 tojs srgja,
fahj, nvnyi vaj
A vajat megolvasztjuk, hozzadjuk a lisztet s a folykony destt, majd- folyamatos kevergets kzben- fl liter meleg szjatejet. Ha flig kihlt, belekevernk egy tojs srgjt s egy kiskanl rlt fahjat. Az almkat meghmozzuk s kimagozzuk, kivajazott tepsibe helyezzk, az almk tetejbe egy kanl lekvrt cseppentnk, vagy zls szerint, valamilyen aszalt gymlcst helyeznk, lentjk a szsszal. Kevs destszerrel meglocsoljuk s elmelegtett stben 50 percig stjk. Ha megpuhult, kivesszk a stbl s nhny percnyi pihen utn tlaljuk.
Alma klesgyon:
Hozzvalk: 1 cs. kles, 4-5 db. alma, fahj, zls szerint mz, egy csipet s
A klest 4-szeres mennyisg vzben csipet sval megfzzk. Ahogy egy kicsit hlt, 2 ek. mzet belekevernk. Az almkat megpucoljuk, kimagozzuk, cikkekre vgjuk. A megftt klest hll tlba ntjk, szp sorba rrakjuk az almacikkeket, megszrjuk fahjjal, lentjk egy kevs mzzel s elmelegtett stben fl ra alatt kszre proljuk. Melegen is, hidegen is egyarnt fogyaszthat.
Giga-csokis hajdina muffin:
Hozzvalk:3 tojs, 1 tojs srgja, 6 dl. kefir, 10 dkg. kukoricaliszt, 40 dkg. hajdinaliszt,
1 dl. olaj, 8 ek. mz, fl csomag vanliapor, 1 cs. stpor, 2 tbla tcsokold,
35 dkg. magozott meggy, 1-1 citrom, narancs reszelt hja
A kefirt a tojsokkal habosra keverjk. Hozzadjuk a mzet, a vanliaport, a ktfajta lisztet, amit sszekevertnk a stporral. Beletesszk a citrom s a narancs reszelt hjt, a meggyet, a felkockzott csokit. Alaposan sszedolgozzuk, majd a masszt kivajazott muffin formba tesszk. Elmelegtett stben, 180 fokon 25-30 percig stjk
Forrs: www.margit2.uw.hu
Lazlo Gogolac 2in1 pogcsja:/Lautner mdra/
Hozzvalk: 40 dkg. tnkly fehr liszt, 40 dkg. teljes kirls tnklyliszt, 25 dkg. nvnyi
margarin, 1 pohr joghurt, 1 cs. leszt, 1 dl. tej, 15 dkg. reszelt Anik sajt
(vagy brmilyen fstlt), zls szerint s, rlt bors, 50dkg. hjban ftt
burgonya
A kt fajta lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beledolgozzuk a sajtot, joghurtot, st, borsot, a mg langyos, ttrt burgonyt, a langyos tejben megfuttatott lesztt. Nagyon lgy tsztt kell, hogy kapjunk. Negyed rt pihentetjk.
Ersen lisztezett deszkra tesszk, ujjnyi vastagra nyjtjuk, bevagdossuk a tetejt, pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Tepsiben legalbb mg fl rt pihentetjk. A tetejt megkenjk tojssal. Reszelt sajttal, lenmaggal, szezmmaggal megszrhatjuk, de el is hagyhatjuk.
Elmelegtett stben pirosra stjk.
Rtesek
Hozzvalk: 1 mark liszt, 2 kanl olaj, s, barnacukor, valamilyen gymlcs a tltelkhez
A st s egy kis barnacukrot langyos vzzel sszekevernk. Hozzadjuk a lisztet s az olajat, s tovbb keverjk, mg a tszta sima nem lesz. Pihentetjk 15-20 percig, majd jl kinyjtjuk. Az abroszon szradni hagyjuk, hogy ne ragadjon ssze a tszta, majd megolajozzuk, s klnbz tltelkekkel megtltjk. vatosan sszegngyljk, a tetejt megolajozzuk s megstjk.
Hajdina palacsinta
Hozzvalk: ¼ kg hajdinaliszt, 2 kanl mz, s, vz
A lisztet mzzel, egy csipet sval s vzzel csommentesre elkeverjk. Palacsintastben megstjk, majd lekvrral vagy dis cukorral megtltjk s sszetekerjk.
Mzes, krmes stemny
Hozzvalk: lapok: 1 bgre olaj, 10 ek. mz, 3 dkg leszto, bio tnkly fehrliszt,
(amennyit felvesz 1 bgre vz);
krm: 2 dl szjatej, 12 ek. teljesrls tnklydara, 2 pohr akcmz, 1 citrom hja
s leve, 1 cs. kkuszreszelk vagy darlt di
Az lesztbl, 1 ek. mzbl s picike lisztbl kovszt ksztnk. Miutn megkelt, sszevegytjk a tbbi alapanyaggal s hagyjuk megkelni. Egyenl rszekre osztjuk, s a tepsi htn lapokat stnk, de sts eltt megszurkljuk. Majd a meleg lapokat megtltjk krmmel.
Mzes, krmes stemny msknt
Hozzvalk: 6 evkanl vz, 6 evkanl mz, 8 evkanl olaj, 1 citrom hja s leve, 5-8
kanl szjatej, 1 kanl szdabikarbna, kurkuma
krm: 10 kanl rizsliszt, 7-7,5 dl nvnyi tej, mz, 1 csomag vanlia cukor,
¼ kg gesztenyepr
mz: 15 dkg porcukor, 3 evkanl forr vz, 2 evkanl karobpor
(szentjnoskenyr por), 1 evkanl olaj
A hozzvalkat sszemelegtjk, liszttel sszegyrjuk, s ngy lapot stnk belole. Krm: A rizslisztet a tejben megfzzk, majd a vanliacukrot, a mzet s a gesztenyeprt jl sszedolgozzuk a megfztt rizsliszttel. Ezzel tltjk meg a lapok kztt. Mz: A porcukrot s a karobport sszekeverjk, majd az olajat is hozzadjuk. Ehhez hozzkeverjk a forr vizet, s rgtn a stemny tetejre kenjk, majd megszrjuk mandulval. llni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Ksbb szeleteljk.
Ngerkocka:Hozzvalk:
tszta: 2 dkg. bio ndcukor, 1kk. mz, 1dl olvaolaj, 2ek. inka kv, 1 ½ dl. tiszttott, szrt vz,
1kk. szdabikarbna, ½ kg. hajdinaliszt, ½ kg. bio tnkly fehrliszt, (szjatej)
krm: 1l. szjatej, 1kk. vanliapor, 1kk. stevia, 20 dkg. bio ndcukor, 3dl. rizspor, 1dl.
olvaolaj, 10dkg. nvnyi vaj
mz: 10 dkg. bio ndcukor, 2 ppozott ek. inka kv, 2 ek. tiszttott, szrt vz, 5dkg. nvnyi
vaj
A ndcukrot mzzel, olajjal, kvval s a vzzel felforraljuk, pr percig fzzk, majd a hajdinalisztet azonnal hozzkeverjk. A tnklyliszthez hozzkeverjk a szdabikarbnt, s a kihlt masszhoz keverjk. Ha szksges, egy kis szjatejet adunk hozz, hogy nyjthat legyen a tszta. 3 egyenl rszre osztjuk s olajozott, lisztezett tepsi htn kistjk.
A krmhez a ndcukrot s a 14 ek. szjatejjel sszekevert rizsport felforraljuk, az olajjal, szjavajjal sszefzzk s forrn a tsztalapokra tltjk. A tetejre mzt ksztnk: a hozzvalkat simra keverjk s a kihlt tsztra kenjk.
Alms tszta:
Hozzvalk: ½ kg. bio, tnkly fehrliszt, 2dl. olvaolaj, 1dl. tiszttott, szrt, forr vz,
¼ kiskanlnyi s, 1,5kg. alma, 5ek. mz, 1tk. vanliapor, 2 ek. teljesrls
tnklydara, kiskanl darlt koriander, vagy fahj
A lisztet sszekeverjk az olajjal, hozzadjuk a forr vizet s jl sszegyrjuk. A tsztt kt egyenl rszre osztjuk, kinyjtjuk, a kt lap kz tesszk a tltelket.
Tltelk: Az almkat lereszeljk s kinyomkodjuk a levt. Mzzel megdinszteljk. Vanlival s fahjjal zestjk. A tzrl levve hozzadjuk a tnklydart.
A tszta tetejt megszurkljuk villval s megstjk.
Rizsgolyk:
Hozzvalk:15dkg. ftt rizs, 1 cs. vanliscukor, ½ citrom, 10dkg. kkusz
A hozzvalkbl kis golykat ksztnk, amit diba, vagy kkuszreszelkbe forgatunk.
Kkuszos goly:
Hozzvalk:10dkg. ftt bio bza, 5dkg. ftt rizs, 2 ek. mz, 2ek. zabpehely (rlve, vagy
Egszbe), 2ek. mazsola, 5 kanl di vagy mandula, kkuszreszelk
A bzt, a rizst, a mzet, dit s mazsolt sszegyrjuk s kis golykat formlunk, majd kkuszreszelkbe forgatjuk.
Holdacska:
Hozzvalk:15dkg. bio bza, 15dkg. rizs, 1kk. vanliapor, 1kk. stevia, 1 citrom, 15dkg. di,
4db. alma, 10dkg. mazsola, 10dkg. kkusz, 4ek. leszt nlkli, teljesrls
zsemlemorzsa, 5dkg. zabpehely, 4ek. mz
A bzt megfzzk, majd sszekavarjuk a darlt dival, a reszelt almval, a zsemlemorzsval s a zabpehellyel. Ezutn ujjnyi vastagra kinyjtjuk s a tetejre a ftt rizst, vanlival, citromhjjal s levvel, valamint a kkusszal sszekavart masszjt s pogcsa szaggatval kis holdacskkra vgjuk. Stben megstjk.
Mignon:
Hozzvalk: 25dkg. darlt di, 25dkg. bzacsra, 5dkg. kkuszreszelk, 1 citrom reszelt hja,
2dkg. forr mz, 1 db. reszelt alma
A forr mzben sszekeverjk a hozzvalkat, tehetnk hozz reszelt almt s kis golykat formlunk belle. Majd kkuszreszelkbe forgatjuk.
Hamis piskta:
Hozzvalk: 1 citrom leve s hja, 1 vanliard, 2,5dl olvaolaj, 2,5dl. tiszttott, szrt vz,
5ek. mz, 1 kshegynyi kurkuma, 5 dkg. leszt, 10dkg. kkuszreszelk, liszt
Az olajat, vizet, mzet s az lesztt sszekavarjuk, majd hozzadjuk a kkuszreszelket s annyi lisztet, amennyit felvesz. Jl gyrhat legyen, de ne kemny. Majd 15 percig htben hagyjuk pihenni. Ha megkelt, 1,5-2 ujjnyi vastagra nyjtjuk s megstjk. Miutn kihlt, ktfel osztjuk s ktfle krmmel megkenjk: rizskrmmel s bzakrmmel.
Bannos rold:
Hozzvalk: 15dkg. ftt bza (hsdarln ledarlva), 10dkg. darlt di, 4ek. mz, 4db.
reszelt alma, 5ek. leszt nlkli, teljesrls zsemlemorzsa, 10dkg. mandula,
2db. bann
A bann kivtelvel az sszetevket sszegyrjuk, majd aluflira kinyjtjuk. A bannt meghmozva, egszben rtesszk a „tsztra” s a bell vizes flia segtsgvel feltekerjk. Egytt szeleteljk.
Hkifli:
Hozzvalk: 4 bgre tnkly fehrliszt, 1 bgre tiszttott, szrt vz, vagy ½ bgre szjatej,
1 bgre olaj, 3dkg. leszt, a tltelkhez lekvr s di
Az lesztt felfuttatjuk mzes vzben s utna a tbbi sszetevvel sszedolgozzuk. 20 percig pihentetjk, majd kis cipkat formlunk s kinyjtjuk. Derelyemetszvel egy cipbl 8 darabot vgunk s a tsztadarab szlre tesszk a tltelket. A tltelktl kezdve feltekerjk. Tepsibe helyezzk s kb. 15-20 percig stjk. Ha elkszlt, melegen stevibl ksztett porcukorba forgatjuk.
Rizskrm:
Hozzvalk: 10dkg. rizs, 1dl. olvaolaj, 4ek. kkuszreszelk, 2ek. mz, ½-1 citrom leve,
1dl. tiszttott, szrt vz, s
A rizst megfzzk dupla mennyisg vzzel, egy kis sval. A ftt rizs felt sszeturmixoljuk az olajjal, a kkusszal, a mzzel, a citrom levvel s a vzzel. Ezt a sr krmet sszekavarjuk a flretett ftt rizzsel.
Gymlcspuding:
Hozzvalk: ½ l. szjatej, 20dkg. idny gymlcs, mazsola, mz, gymlcs a dsztshez,
rizsliszt
A tejet felforraljuk, beletesszk a mzet s a mazsolt. lland kevergets mellett beleengedjk a rizslisztet s ezzel besrtjk. Belentjk az sszeturmixolt gymlcst. Ha felforrt, tlkkba ntjk, gymlcskkel dsztjk.
|