Gabonk
A gabona a legkisebb, de egyben legnagyobb hats lelmiszer. Gazdasgos, tpllja a szervezetet, hossz ideig jllakott tesz, ezenkvl segt a mrgez anyagok eltvoltsban, gtolja a koleszterin lerakdst, megnyugtatja a szellemet, az rzelmeket.
Fldnkn mindentt a leteleped npek hagyomnyos eledele. A gabont a legtbb kultrnp mtosza isteni ajndkknt brzolja, valamennyi gtjnak a megfelelt:
szaknak a zabot, keletnek a rizst, dlnek a klest, nyugatnak a kukorict, a mrskelt gveink pedig a rozst, bzt s az rpt.
A pzsitfflk csaldja klnleges nvnycsald. gy reztk, hogy a fld anyjaknt tpllja gyermekeit a fvel s annak termseivel. Valban, a teljes bzaszemben ugyanolyan arnyban llnak egymssal a fehrjk, zsrok, sznhidrtok, svnyi anyagok, mint az anyatejben. A gabonaszemben benne rejlik a kvetkez terms letlehetsge. Ha az ember elfogyasztja, sajt lett tpllja a termszetnek ezzel a hatalmas kpessgvel.
Az emltett htfle gabonn kvl nyolcadik gabonaflesgknt rtkelik a hajdint, melynek szintn a magvait hasznljuk fl.
A gabonkat klnbzkppen lehet elkszteni. rlssel: liszt vagy dara, roppantssal, tretformban, pelyhestssel, csrztatssal, stssel s fzssel.
A fztt gabonaflk a legkiegyenslyozottabb tpllkot kpviselik: minden nap legyen a tnyrunkon valamilyen gabona az vszaknak, klmnak megfelelen! A teljes gabonaszem „letkonzerv”, hiszen benne rejlik a majdani nvny letfolyamatainak a kpessge, ezrt legjobb, ha teljes rtk formjban- az egsz szemet fzve vagy teljes rls lisztjt stve, ksnak elksztve- fogyasztjuk. A gabona koleszterinszablyoz hatst altmaszthatjuk, ha olyan zsiradkkal ksztjk el belle, az telt, amely tbbszrsen teltetlen zsrsavakban gazdag, ilyenek pldul a hidegen sajtolt nvnyi olajak.
A gabonaszem tulajdonkppen egyszerre mag s gymlcs, ezrt a reformtpllkozs hvei szerint a leginkbb embernek val tpllk.
Most ismerjk meg kzelebbrl a gabonkat!
Bza:
rlve vagy tretknt knnyebben emszthet, mint szemesen. Valamennyi szervnk flfrisstsre tavasszal fogyasszuk, de a nyrhoz is jl illik. Segti a szv, a lp, a vese, az epe s a koleszterinszintrt felels mj munkjt, jt tesz a brnek. Fzs eltt jszakra ztassuk be az egsz szemeket, vagy a durvra rlt bzt. A fzs ideje kt s flszeres vzben 1 ra. Az eredeti zhats s energetikai rtk miatt a gabont s nlkl kellene fzni, azonban ha zldsggel, hvelyessel vegytjk, tetszs szerint fszerezhetjk. A bza des z gabona. Hst, tpllja az izmokat s a testnedveket, nyugtatja a szellemet. Fogyasztst szellemi tlterheltsg, alvszavarok, idegessg esetn ajnljk. A bzacsra, bzacsraolaj fogyasztsval megn a szervezet betegsgekkel, fertzsekkel szembeni ellenll kpessge. Az idegrendszerre szablyoz hatssal van. Fizikai s szellemi teljestkpessgt karbantartja, az emlkezetgyenglst, lmatlansgot, idegessget megsznteti. Meggyorstja az izmokbl a felszaporod tejsav eltvoltst. Mregtelent, segti a mj mkdst. A vr koleszterinszintjt leszlltja, szv- s rrendszeri betegsgeknl vdelmet jelent. A bzacsraolaj rendvl gazdag E-vitaminban, amely mindkt nemnl ersti a nemi aktivitst. Nagy segtsget ad a koraszlsek megelzsnl s a termketlensg gygytsnl. Kivl B-vitamin forrs is. A bzacsraolaj hamar megromolhat, ezrt htszekrnyben kell tartani. Kt tkezs kztt fogyasszuk, hogy ne keveredjen ms tpllkok zsiradkval.

Rizs:
5:1 arnyban tartalmaz kliumot s ntriumot, miltal a legidelisabb tpllk. A hntolatlan, barnarizs az igazn rtkes. A hntolt, fehrtett rizs szmos betegsg alapjt idzheti el, a legslyosabb a beri-beri, mely a B-vitamin hiny miatt az agyra s az idegrendszerre hat krosan. Elssorban keringsi, emsztsi bntalmak, lbadozs, kimerltsg s fokozott stresszhatsok esetre van j hatssal, j magas vrnyoms cskkentsre, hasmensre, magas lzra, jtkony hatst gyakorol az egsz blcsatornra: nyugtatja, tiszttja. Brbetegsgeknl, hajhullsnl, hajkorpsodskor is rdemes fogyasztani. 12 esszencilis aminosavat tartalmaz. Hjrtegben vannak az rtkes B-vitaminok. Nem hizlal, segti a vesemkdst, vzkivlasztst, mreganyagokat kt meg s vlaszt ki. Az agy s idegrendszerre nyugtat hatst gyakorol. Jtkonyan hat a vrzsr s vrkoleszterin szintre, gtolja a vesekkpzdst, cskkenti a rk kialakulsnak veszlyt, lisztrzkenyek is fogyaszthatjk. Nincs sikrtartalma, ezrt nllan nem kszthet belle tszta, de finomra rlt lisztje rendkvl magas kemnyttartalma miatt kivlan j srtanyag. Ajnlatos beztatni 8-12 rra, gy puhbb, lvezhetbb lesz. A barnarizs 2,5-szeres vzmennyisget ignyel. A fzs befejezse eltt szabad szni!

Kles:
Sok npszoks kapcsoldik hozz. Hol a menyasszony cipjbe szrjk az eskv napjn, mert ettl frge, eleven s szorgalmas hziasszony lesz, hol a jegyesprt hintik be vele, mint termkenysg szimblumval. Rendszeres fogyasztsa rkmegelz hats, kslelteti az regedsi folyamatokat, ersti a ltst, kivl vashinyos llapotoknl, savtltengsnl. Gyulladscskkent, szablyozza a vrcukorszintet s a zsranyagcsert. Karbantartja az erek falt, a td ktszveteit s az emsztrendszert. Megelzi a fogszuvasodst s segt a fogak zomncnak megvdsben. Serkenti az immunrendszert. Sok szilciumot tartalmaz, ami a szervezet vdekezkpessgt felkszltebb teszi, fokozza. Fehrje tartalma 10%, cukor 5%, kemnyt 60%, rost 2,5%, svnyi anyag 2,8%. Ntriumot, kalciumot, magnziumot, foszfort s vasat, bta-karotint, B1, B2 vitamint is tartalmaz. Kovatartalma a nap melegt kzvetti, bellrl hevti, melegti szervezetnket. A teljes rtk fehrjk mellett ht aminosavat is tartalmaz, lgos kmhats, ezrt klnsen alkalmas betegeknek, nvsben lv fiataloknak, gyerekeknek. Kovasav tartalmnak ksznheten a brt rugalmass, a hajat fnyess, a fogakat, krmket erss teszi, knnyen emszthet, nem idz el gzkpzdst. Sok szerves st s rostanyagot tallunk benne. Vese- s hlyaggyulladsra, a lp gygyszereknt ismerik. Fzskor legalbb 4-szeres mennyisg vizet ignyel.

Hajdina:
A npgygyszat rgta hasznlja rrendszeri, keringsi zavaroknl. Rutinsav tartalma miatt nveli az rfalak rugalmassgt. Hatsos fagys, fagydaganatok, magas vrnyoms, retina bevrzs s sugrkrosods esetre is. Fzett, forrzatt baleseti srlsek, lumbg, menstrucis fjdalmak, marsok-cspsek kezelsre is alkalmazzk. A hajdinban tallhat a legtbb magnzium, kalcium, aminosav s kiemelked a fehrjetartalma is. A rutinsav hatanyaga javulst eredmnyez depresszis esetekben, egyben nyugtat s serkent hatst fejt ki. Hasonlt a ginzeng-gykr tulajdonsgaira. Fzskor knnyen s gyorsan megpuhul. zletes magjt nyersen is knnyen ssze lehet rgni.
Tnklybza:
A bzhoz hasonl hats, a hja kevsb kemny. Fzsi ideje rvidebb, s egsz szemknt elksztve knnyebben emszthet. A tavasz s a nyr gabonja. Napi 100-150 g. teljes rlemnybl szrmaz tnklytermk (kenyr) kpes biztostani az ember napi esszencilis aminosav-, vitamin-, svnyi anyag szksglett. A teljes rls liszt energiatartalma 74%-kal nagyobb a kznsges bznl: tnkly 411 kCal/100g, bza 236 kCal/100g. Javtja a vrkeringst, az anyagcsere folyamatokat, energival ltja el az izmokat, a kt- s vdszveteket. A rossz vrkerings emberek testt gyorsan felmelegti, zsrtartalma ersti az idegrendszert, ersti az egsz szervezetet: bels szerveket, idegsejteket, rzkszerveket, minden sejtet. Fagyasztsval a vr megfelel sszettel lesz. Brmit kszthetnk belle, az egszsgre ugyanolyan kedvez hats lesz. A bzalisztet brmely receptben helyettesthetjk tnklyliszttel. A barnarizs utn a legharmonikusabb gabona. Nyugtat hats, knnyen felszvdik. A dits s betegkoszt nlklzhetetlen tpszere. Emsztsi zavarokra, hasmens utn, kimerltsgnl, lbadozsnl, izleti bntalmaknl j hatst gyakorol. Sok fehrjt tartalmaz. Sikrtartalma a bzhoz hasonlan magas, stsi tulajdonsgai kivlak.
Aszalt tnkly:Ms nven zld mag. Korn, zlden, szinte mg tejes llapotban learatott tnkly, tzn szrtjk, aszaljk. Enyhe melegt hatst ennek a folyamatnak ksznheti. A bzhoz s a tnklyhz kpest fokozottan mregtelenti a mjat, az ept, szablyozza pldul a koleszterinszintet, s nem csak testi skon: A knai orvostudomnyban elfogadott t elem tana szerint a fa elemhez tartozik (tavaszi energija van), s gy az ehhez taroz elnyomott, stagnl rzelmeket- harag, dh, mreg- is oldja, tiszttja. Erteljes aromja miatt szvesen fogyasztjk levesbettknt, gombcok, fasrtok alapanyagaknt. Az egsz szemek krlbell 1 ra fzst ignyelnek, ktszeres vzmennyisggel.
rpa, rpagyngy:
A srgyrts alapanyaga, kvptl, destszer. Rendszeres fogyasztsa segt megelzni a szvbetegsget, szkrekedst, javtja a blmkdst. Ftrtke alacsony foszfor tartalma miatt, gy inkbb nyri eledel. Csak hntoltan fogyaszthat. Ajnlatos lbadozknak, kimerltsgnl s fokozott stressz esetn. A teljes kirls rpaliszt hatsos vrkoleszterin-szint cskkent szer. A belek s a kivlasztrendszer gyulladsait nagymrtkben gygytja, sok B1, B2, B6 s E –vitamint, valamint vasat, cinket, kalciumot, kliumot tartalmaz.
Zab:
Kiemelkeden j koleszterincskkent. A gabonk „gygyt” nvnye. Regenerlja az idegeket, lnkti, tpllja s pezsdti az egsz idegrendszert. Ajnlott keringsi-, br-, s emsztsi panaszoknl, szexulis problmknl, kimerltsg s fokozott stresszhatsok esetn. Gyulladsgtl anyagokat tartalmaz, mely vdi a patkbl felsznt s nyugtatja a gyomrot, beleket. A vr koleszterinszintjnek szablyozsra zablisztet, zabkorpt ajnlanak, a zab rugalmas rostanyaga eltvoltja az epesavat, ami klnben koleszterinn alakulna t. Cukorbetegeknek klnsen ajnlott, mivel a vzben oldd zab- lelmi rostok az tkezs utn a vrcukorszint- emelkedst lasstjk, egyenletesebb teszik. A zab serkenti a blmozgst, ajnlatos a lass pajzsmirigy mkds betegeknl is. A npi orvosls szerint ersti a nk mht, idegessgnl, izomgcsknl j hatst fejt ki. Termszetes lgost hatsa van. B-komplex s E-vitamint tartalmaz, ezen kvl vas, klium, kalcium, foszfor s magnzium tallhat benne. A zabpelyhes levesek, fzelkek, stemnyek lnyege, hogy ztatott zabpelyhet kevernk bele, ettl rostdsabb, tpllbb lesz.
Rozs:
A bzhoz hasonlan kemny hja van, ezrt inkbb rlve fogyasztjk. Ersti a testet, a szellemet, a htgerincet, ezrt labilis szemlyeknek klnsen ajnlott. Energit, kitartst ad a szvnek, tdnek. Ha a teljes szemeket szeretnnk fogyasztani, 8-10 rra ztassuk be s hossz ideig fzzk. ze des, kesernys, frisst, szrt hats. A tz elemhez tartozik. Tpllja az letert s a szveteket, hgtja a vrt, ersti az rrendszert. Magas a nitrogn s kazeintartalma, a gabonaflknl tbb szacharint tartalmaz.Sikrkpz fehrjket tartalmaz ugyan, de kisebb mennyisgben mint a bza, s attl eltren nem kszthet belle nyjthat, rugalmas tszta. A rozskenyr tmrebb, mint a bzalisztbl kszlt termk. A rozst gin s vodka ellltshoz is hasznljk. Lisztrzkenyek trendjben ez a gabona nem engedlyezett.
Amarnt:
A fld egyik legsibb kultrnvnye, kenyrgabonja. A mag glutnt nem tartalmaz, gy lisztrzkenyek is fogyaszthatjk. Szerepet jtszik a klnfle testi folyamatokban, segti a sejtek, klnsen az agysejtek normlis mkdst, cskkenti a betegsgek kialakulsnak kockzatt. Nem okoz emsztsi, puffadsi gondot. Fehrjehasznosulsi mutatja a legjobb. Tbb svnyi st tartalmaz, mint a tej. Sokoldalan felhasznlhat: ze semleges. Hs ptlsra kivl. Jl kiegszti a hagyomnyos gabonaflket, fehrje s tpanyagrtkket nagymrtkben megnveli.
Kukorica:
Az egsz szemek rostos, kls burka a szkrekeds ellenszere, kemnytt, fehrjt s tbbszrsen teltetlen zsrsavakat tartalmaz, amely cskkenti a szvinfarktus kockzatt. A kukoricabajusz hatsos hgyti betegsgekre, vizelethajt, nyugtat, vesefertzsnl s vesek problmkra is javasolt. A kukorica-csra-olaj fogyasztsa kb. 10%-kal cskkenti a vrkoleszterin-szintet. Nem szabad melegteni, hevteni. A kukoricaliszt, vagy a kukoricakemnyt rendszeres fogyasztsval cskkenthet a fogszuvasods. Sok E-vitamint tartalmaz. A pattogtatott kukorica jelentsen savtalant, savelszv hats.

Oldal tetejre! . |