
Rizskrmmel tlttt csirke:
Hozzvalk: 2 fiatal, rntani val csirke, 18 dkg. jzminrizs, 2 dkg. nvnyi margarin,
2 dkg. barnarizsliszt, 1.5 dl. szjatej, kt ek. joghurt (lehet szjajoghurt is),
15 dkg. gomba, s, bors, 1 tojs, 1 tojs srgja, petr. zld, csirke mja, 1 dl. bor
A szoksos mdon megtiszttott s stsre elksztett csirknek a melle kt oldaln, a combja tvtl, egszen a szrnyig s a nyaktl a szrnyig a bre al nylunk egy ek. nyelvel, s gy a tltsre elksztjk.
Tltelk: B, forr vzben puhra fzzk a rizst. Egy kis olajon megpirtjuk a finomra vgott gombt. Sval, petr. zlddel s borssal zestjk, s ha a tzrl levettk, kiss lehtjk. Az idkzben puhra ftt rizst leszrjk, b vzben lebltjk, s a gombhoz keverjk, hozzadjuk az albbi sr mrtst:
2 dkg. nv. margarint 2 dkg. rizsliszttel felhevtjk, majd felntjk a tejjel, kiss megszzuk s lland keverssel addig fzzk, mg az edny oldalrl elvlik. Most belekeverjk a tojst, a tojs srgjt, majd a gombs rizst, a csirke mjt, melyet mr elre apr kockkra vgtunk s megpirtottunk. Kiss megszzuk s jl sszekeverjk. A szrnyast a bre alatt egy ujjnyira, de nem fesztve megtltjk, a fennmarad tltelket a hasregbe tesszk. A nylsokat bevarrjuk.
A szrnyast kellen megszzuk, s egy pecsenyestbe tesszk. Forr olajjal lentjk s kzepesen meleg stben lassan kistjk. Sts kzben egy cssze borba mrtott tollkenvel kenegetjk, majd zsrjval ntzgetjk. A csirkt csak lassan sssk, mert a tltelk nagyon megdagad, ennek is t kell slnie. Ha a csirke megpuhult, s a bre szp vilgos-piros s ropogs, meleg helyre lltjuk s a szoksos mdon felszeleteljk.
                       
Csirkecomb mustrmrtsban:
Hozzvalk: 4 csirkecomb, 2 dl. joghurt, 4 ek. csps mustr, 2 ek. olaj, s, bors
A combot a forgnl kettvgjuk, lebrzzk. Szzuk, borsozzuk. A mustrt s a tejflt kevs sval, borssal sszekeverjk. Serpenyben felforrstjuk az olajat s a csirkecombok mindkt oldalt lepirtjuk. Rntjk a mustros keverket s befedve puhra proljuk. Prolt rizs a krete.
                       
Savanykposzts pulyka:
Hozzvalk: 1 fej v. hagyma, 25 dkg. savanykposzta, 4 alma, 40 dkg. pulykamell,
babrlevl, rlt kmny, pirospaprika, s
A hagymt kicsi olajon megfonnyasztjuk, megszrjuk pirospaprikval, hozzforgatjuk a savanykposztt. Az almt megmossuk, hjastl centis szeletekre vgjuk s azt is hozztesszk. A pulykamellet kicsi kockkra vgjuk, majd azt is beletesszk a lbosba. Szzuk, babrlevllel s kmnnyel zestjk, majd kevs vizet ntve al, fed alatt puhra proljuk.
                       
Vrsboros-trkonyos pulykacomb:
Hozzvalk: 2 pulyka alscomb, 3 ek. trkony, 3-4 dl. szraz vrsbor, 3 dl. tiszttott, szrt
vz, s, petr.zld, vega-mix
Az alaposan megtiszttott, megmosott pulykacombokat az elzleg beztatott rmai-tlba tesszk, rntjk a bort, a vizet, beleszrjuk a fszereket s hideg stbe tesszk. Takarklngon stjk kb. 3 rt.
Medvehagyms hajdina a legfinomabb kret hozz.
                       
Pulyka mzes kreggel:
Hozzvalk: 1 kg pulyka felscomb, rlt koriander, 8 mogyorhagyma, 2 nagy birs, 1,5 dl
szraz fehrbor, 1,5 dl. zldsgleves, 2 tk. srga mustrmag, 3 ek. mz, s, bors
A hst bedrzsljk a sval, borssal s korianderrel. A beztatott rmai tlba tesszk A mogyorhagymt meghmozzuk, elfelezzk. A birsalmt ledrzsljk, a hst darabokban a mogyorhagymval hozzadjuk. Rntjk a bort s a zldsglevest. A hst lefedve a stben 200 fokon 45 percig stjk. A mustrmagot sztnyomkodjuk, elkeverjk a mzzel, borssal s a hsra kenjk. Fed nlkl 15 perc alatt rstjk.
                       
Karfiolos becsinlt csirke:
Hozzvalk: 2 cs. csirkeaprlk, 6 dkg. nv. margarin, ½ fej hagyma, 50 dkg. tiszttott
karfiol, 1 ek. rizsliszt, 1 cs. petr. zld, 1 dl. joghurt, s
Az aprbb darabokra vgott aprlkot beszzuk, majd 1 kanl nv. margarinban a reszelt hagymval egytt nhny percig pirtjuk, vgl 2 dl. tiszttott, szrt vizet ntnk al. A megtiszttott, megmosott karfiolt rzsira szedve a csirkhez adjuk s lefedve egytt proljuk. Ha mindkett puha, a maradk vajbl 1 kanl rizsliszttel vilgos rntst ksztnk, feleresztjk zldsglvel, aprra vgott zldpetrezselyemmel s joghurttal zestjk, a karfiolos csirkre ntjk s mg egyszer felforraljuk.
                       
Tejsznes-pestos csirke:
Hozzvalk: 50 dkg. csirkemell, 4 ek. srtett paradicsom, 5 ek. zabtejszn, 1 cs. jhagyma
zldje, 2 gerezd fokhagyma, bazsalikom, 3 ek. sajt kszts pesto (recept a
szendvicskrmek, psttomok cmsznl), olaj
A csirkemellet felkockzzuk, a hagyma zldjt felaprtjuk. Alig olajon pr pillanatig a hagyma zldjt pirtjuk, majd hozzadjuk a csirkemell kockkat. Fehredsig pirtjuk. A zabtejsznt a srtett paradicsommal, a zzott fokhagymval, a bazsalikommal, 1 ek. pestoval sszedolgozzuk, majd a kifehredett csirkre ntjk. Addig fzzk, mg a hs megpuhul. Miutn lezrtuk a tzhelyet, mg 2 ek. pestot kevernk hozz. Petrezselymes jburgonyval, vagy durum tsztval tlaljuk.
                       
Libaaprlk gombval:
Hozzvalk: 1 kg. aprlk, 25 dkg. vegyes zldsg, 25 dkg. gomba, 1 fej hagyma, 1 kanl
nvnyi zsr, 1 kk. pirospaprika, s, 1 dl. joghurt, 1 kk. rizsliszt
Az aprlkbl, a szeletekre vgott zldsgbl a szokott mdon levest ksztnk. A megftt aprlkot kivesszk, levt pedig tetszs szerinti betttel tlaljuk.
Kzben a zsrban halvnyra pirtjuk az aprra vgott hagymt, megszrjuk pirospaprikval, beletesszk a vkonyra szeletelt gombt, megszzuk, megproljuk, majd zsrjra stjk. Megszrjuk liszttel, elkeverjk, felntjk 1 dl. szrt, tiszttott vzzel, a joghurttal, beletesszk a puhra ftt aprlkot, mg egyszer felforraljuk.
                       
Serpenys libacomb:
Hozzvalk: 5 db. libacomb, kmnymag, s, 10 dkg. rizsliszt, 15 dkg. nv. margarin,
15 dkg. vrshagyma, 2 kg. burgonya, 25 dkg. zldpaprika, 12 dkg. paradicsom
A combokat elstjk gy, hogy a brrteget sakktbalszeren behasogatjuk, szzuk. A margarinban prkltalapot ksztnk. Felntjk vzzel, belehelyezzk a combokat, lefedve, lassan proljuk, mikzben tbbszr megfordtjuk a combokat, hogy egyenletesen proldjanak.( Rvid lben, szakaszosan proldjon zsrjra pirtva.) Kb. ktharmad rszben legyen puha, amikor hozzadjuk a cikkekre vgott paprikt, paradicsomot s a burgonyt. Annyi vzzel ntjk fel, hogy ppen ellepje. Fed alatt proljuk puhra.
                       
Trkonyos jrce:
Hozzvalk: 5 db. jrce, 1 fej vrshagyma, egsz bors, s, trkonylevl, 5 dkg. nvnyi zsr,
12 dkg. rizsliszt, 1 citrom, 2 dl. zabtejszn, 4 db. tojssrgja, 1 cs. petr. zld
A feldarabolt jrct tiszttott, szrt vzben feltesszk fzni, sval zestjk. A keletkezett habot lemerjk a felsznrl. Fszerzacskba vrshagymt s egsz borsot tesznk, majd a jrchez adjuk. Lassan, egyenletesen fzzk. Mikor a hs majdnem puha, vilgos rntst ksztnk. A fszerzacskt kiemeljk s az telt srtjk a rntssal. Lassan forraljuk, kzben zestjk sval, kevs tszrt citromlvel. Hozzadjuk a finomra vgott trkonyt-levelet. A ksz telt legrozzuk, rizzsel tlaljuk.
Legrozs:tejsznt s tojssrgjt kevertlban sszekeverjk. Az telbl ntnk a legrhez vkony sugrban, kzben habvervel llandan keverjk, majd a keverket az telhez ntjk. A legrozott teleket nem szabad forralni!
                       
Kposzts kacsa:
Hozzvalk: 1 pecsenyekacsa, 75 dkg. savanykposzta, 2 dl joghurt, 1 fej vrshagyma,
4 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1-1 tk. csombor, majornna, s, bors, cukor
A megtiszttott kacsa brt srn bevagdosom, a vjatokat sval, borssal, zzott fokhagymval bedrzslm. A hasregbl eltvoltom a hjat, bellrl szom, meghintem majorannval, beleteszem a vrshagymt. Ha szksges, a savanykposztt tmosom, lecspgtetem, 1 ek. olajon lepirtom. Rszrom a csombort, sval, borssal, cukorral zestem, fed alatt puhra prolom. A kacst tepsibe rakom, alntk egy pohr vizet, lefedve puhra prolom. Ezutn zsros levt lentm, fed nlkl pirosra stm minden oldalt. 15-20 percig pihentetem, majd feldarabolom s tzll tlra teszem. R s kr rakom a prolt kposztt, az egszet lentm szott, borsozott joghurttal. Annyi idre teszem vissza a forr stbe, mg a joghurt kissg rpirul.
                      
|