biokonyha
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
ajnl
 
kzssgi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

ltogat van itt

KARCSONYI TELEK KPEKKEL

Krlek lgy egy picit trelemmel, az teleket folymatosan tltm fel kpekkel. Az inspirci alapja Gordon Ramseytl jtt, kicsit tovbb gondolva, talaktva az n egyszerbb konyhmhoz.

 

 

 

Karcsonyi telek:

 

Karcsonyi sonka:

 

 

 

A fstlt, ktztt sonkt megfzzk gy, hogy elszr is annyi vizet engednk r, amennyi ellepi. Tesznk mell srgarpt, prt, szemes, feketeborsot durvra trve, zellert. A sonkt minl tovbb fzzk, annl sttebb lesz a szne (2kg.-os sonka kb. 2s fl ra fzst ignyel).

A fzvzben hagyjuk kihlni! Miutn kihlt, a felsznt keresztben bevagdaljuk (#), majd a kockkba egy-egy szegfszeget szrunk.

Mzes mzat ksztnk ndcukorbl, mzbl, vrsborecetbl, 2 teskanl vermutbl, amit 2-3 pecig fznk.

Ezt ntjk a tzdelt sonknkra. A stben nagy lngon 15 percig stjk, mikzben kb. 5 percenknt locsolgatjuk, majd a lngot visszavve, kb. 190 fokon 30 percig tovbb stjk.

 

 

 

Msik ntet a sonkhoz:

1., Kb. 2 ek. ribizlilekvrt kevs vrsborecettel, pirospaprikval, fahjjal, mzzel, vzzel folyamatos kevergets mellett 3-4 percig fzzk. Gynyr sznt ad a sonknak.

 

 

 

Az gy elksztett sonkbl az nnepek alatt szmos ms tel kszthet. Hasznlhatjuk szendvicsek ksztshez hidegen, majonzes saltkhoz……

 

 

Gymlcsszsz a sonkhoz:

150g. cukrot karamellizlunk, tesznk hozz 4 kardamom magot durvra vgva, 2 csillagnizst, aszalt fonyt, almt, st, borsot, reszelt narancshjat s levet. Mehet bele egy kevs mazsola s sfrny is. A narancs s a sfrny egytt nagyon igen klnleges s isteni zt ad. Ezt az egszet 15 percig fzzk, majd vegbe tltjk, htbe tesszk s a sonka tlalsakor elvve, kln kis tlkban a sonka mell rakjuk.

A szsz kt-hrom nappal karcsony eltt elkszthetjk, a htben elll.

 

Msfajta gymlcsszsz:

Almt, hagymt durvra vgunk, aszalt fonyval, almaecettel, kevs gymbrrel, cukorral, fahjjal, pirospaprikval jl sszefzzk, (zls szerint tpasszrozva) vegbe tltve, htben trolhatjuk.

 

 

 

 

 

Bbipulyka:

 

 

Elszr nhny fontos informci a stshez: ahny kils a pulyka, annyiszor fl ra a stsi ideje(lgkeverses stben) Nekem norml, alul gsoros gzstm van, lnyegesen hosszabb ideig slt a pulyka, de gy is isteni lett. Amennyit sl, utna annyit llni hagyni a tlals eltt, hogy szpen lehessen vgni, ne essen szt.

 

20dkg. vajbl fszervajat ksztnk: kevs olvaolajat, 2 citrom levt s hjt, 3 gerezd            fokhagymt(kinyomva), 1 csokor petrezselyemzldet felaprtva eldolgozok.

A megtiszttott pulykt szom, borsozom, a hasba teszek 2 citromot flbevgva, 2 hagymt flbevgva (hjastl), babrlevelet s 1 egsz almt. Amennyiben a pulyknk annyira kicsi, hogy ez a mennyisg nem fr bele, a kimarad darabokat mell rakhatjuk.

A kezemmel vatosan elvlasztom a brt a hstl a nyak irnyba haladva, de vatosan, hogy a br nehogy tszakadjon. A fszervajat a br s a hs kz tltm. Igyekezznk egyenletesen eloszlatni. A maradk vajjal kvlrl bekenem a pulykt.

Ers lngon a stben 10-15 percig stm, majd kiveszem s bacon szalonnval bebortom a mellt.

A lngot visszavve, 180 fokon 2 s fl rt stm.

Amikor ksz, vatosan kiemelem a tepsibl, a visszamaradt zsiradkot egy fazkba ntm, kiveszem a pulyka hasbl a hagymt, durvra vgom, a zsiradkba teszem, beletrm a bacont, a pulyka szrnya-vgt, a pspkfalatot, valamint  a citromot durvra vgom mell.

Teszek bele rozmaringot, 3 paradicsomot felvgva, majd meglocsolom almaborral. Ezeket alaposan sszefzm, miutn elftte az almabort, a pulyka all belentm az addig kifolyt levet s egy kevs hs alaplevet adva hozz, kevs ideig mg fzm. Leszrm, kinyomkodom s a pulyka mell teszem tlalskor. Igen finom, zamatos szszunk lesz.

 

A pulyka melle a fszervajnak s a baconnak ksznheten nem lesz szraz. Szaftos, zletes lesz az egsz sltnk.

 

 

Vellington blszn:

 

 

A blsznt, (kb. 80.dkg.) megtiszttjuk a hrtytl, szzuk, borsozzuk. Egy kis tepsiben olajat forrstunk, a blsznt kiegyenestve beletesszk s forr stben 10-15 percig stjk, mikzben fordtunk egyet-egyet rajta. Amikor ksz, hvs helyre tesszk.

(A hirtelen sts eredmnyeknt, a hs kls rszn kreg kpzdik, gy az rtkes nedvek a hsban maradnak.)

A megtiszttott gombt s gesztenyt aprra vgjuk, vajban s olvaolajban pirtjuk, majd hozzadunk 1 kis fel finomra vgott hagymt, ksbb zldpetrezselymet. Szzuk, borsozzuk. Amikor gy ltjuk, hogy az sszes levt elftte, turmixgpben(!) ppestjk s visszatesszk a tzre, hogy az esetlegesen visszamaradt l is elprologjon. Egy csepp vz sem maradhat alatta!!!!

Folpackra szorosan, egymst fedve, sorba prmai sonkt teszek (hosszban kb. 3 szelet, kt sorjval), amire egyenletesen eloszlatva teszem a gombs tltelket. Erre helyezem a blsznt. Lassan feltekerem gy, hogy a tltelk s a sonka mindenhol befedje a blsznt. A flit  rfesztem, majd az egszet htbe teszem. Kb. 15-20 perc mlva leveszem a flit. Egyben kell maradnia a alkotsunknak. Msik flit hzok ki, amire vajas (lehet leveles) tsztt fektetek. Erre teszem a blsznes-gombs-sonks roldot s ismt feltekerem gy, hogy a tszta mindenhol befedje a blsznt. Ismt rfesztem a flit s htbe teszem. Stskor leveszem a flit, tojs srgjval bekenem, esetleg a tsztt faragssal dsztem s a stben 200-220fokon 35 percig stm.

Sts eltt akr 1 nappal is elkszthet. Madeira mrts illik hozz!

 

 

Klnleges sltkrumpli:

 

Nagyjbl egyforma mret, kisebb burgonykat alaposan megmosok, hjastl kb. 8-10 percig fzm. Leszrs utn lehzom a hjt, ngyfel vgom, tlba rakom, szom, borsozom, kevs szerecsendival, kurkumval megszrom, meglocsolom olvaolajjal, teszek r kevs vajat(!), tforgatva a stbe rakom, kszre stm.

 

Slt kelbimb:

 

 

A flbevgott kelbimbkat lobog vzben 8 percig fzm. Mg f, vkony cskokra vgok kevs fstlt szalonnt, fl fej kzepes hagymt felaprtok, nyomok mell 2 gerezd fokhagymt. Miutn a szalonna megpirult, mellteszem a hagymt, miutn az is megdinszteldtt, a fokhagymt. Amint illatozni kezd a fokhagyma, a leszrt kelbimbt mell rakom, folytonos kavargats mellett tpirtom s tlalom.

 

 

Klnleges halpc:

 

 

 

Vajat forrstok, nyomok bele 2 gerezd fokhagymt, ½ citrom reszelt hjt. Picit futtatom (mg illatozni kezd), teszek bele st, borsot, pici pirospaprikt.

Ezzel bekenem a halszeleteket, hideg helyen llni hagyom 1-2rt, majd megstm.

Tengeri halakhoz ajnlom leginkbb (nyelvhal, pangasius…)

 

 

Kacsaslt:

 

 

 

4 kacsacombot megmosok, megtiszttok. 2 idared almt meghmozok, kicsumzok s cikkekre vgok., 1 fej vrshagymt felkarikzok.

A kacsacombokat szom, borsozom, vega-mix-el beszrom, szp sorban cserptlba, vagy jnaiba rakom. Az almacikkekkel befedem a combokat, a tetejre rakom a hagymakarikkat. Melljk rakok 1-2 rozmaring gat s elmelegtett stben, a hst lefedve, puhulsig stm.

Amikor megpuhult a kacsnk, a hagymakarikkat s az almacikkeket eltvoltom. A hst fed nlkl visszateszem a stbe s a kiengedett zsiradkkal locsolgatva ropogsra stm.

 

Ha egsz kacst szeretnnk stni, a fent lertakhoz hasonlan jrhatunk el. A kacsa regt is szzuk, borsozzuk, vega-mix-el beszrjuk s tegynk bele 1 egsz almt, 2 rozmaring gat s fl fej hagymt. nyencek pr szelet narancsot is rakhatnak a hasregbe.

 

 

Almaslt:

 

 

 

4 alma, zls szerint lekvr, cukor, 3dkg. vaj

a szszhoz: tej, 3dkg. liszt, 4dkg. cukor, 1 tojs srgja, rlt fahj, 3dkg. vaj

 

A vajat megolvasztjuk, hozzadjuk a lisztet s 2 ek. cukrot, majd – folyamatos kevergets kzben – fl liter meleg tejet. Ha flig kihlt, belekeverjk a tojs srgjt s egy kiskanl rlt fahjat.

Az almkat egszben meghmozzuk s kimagozzuk, kivajazott tepsibe helyezzk, az almk tetejbe egy kanl kelvrt cseppentnk, lentjk a szsszal. Kevs cukorral meghintjk s elmelegtett stben 50 percig stjk. Ha megpirult, kivessk a stbl s nhny percnyi pihen utn tlaljuk.

 

 

Mzeskalcs:

 

 

 

hozzvalk:

50g.vaj, 60g.barnackor, 125g. mz, 250g. finomliszt, 1 tasak stpor, 1/2tk. szdabikarbna, 1-1tk. rlt fahj, frissen reszelt gymbr, szegfszeg, szerecsendi, szegfbors, 1 tojs, 1 citrom hja reszelve (elhagyhat), 1 narancs hja reszelve (elhagyhat)

 

dsztshez:

120g.porcukor, 1 tojs fehrje

 

Egy lbasban felolvasztjuk a vajat, mzet s a cukrot, majd hideg vzfrdbe lltva hagyjuk kihlni. A listet, stport, szdabikarbnt s a fszereket, valamint a reszelt hjakat sszekeverjk egy msik tlban. A kihlt mzes masszban elkevernk egy egsz tojst, majd ezutn a lisztes keverkkel sszedolgozzuk. 5-12 rra hideg helyre tesszk. Stpaprral kiblelnk stlemezeket, vagy tepsiket. A tsztt 3mm. vastagsgra nyjtjuk lisztezett felleten s klnbz formkkal kiszrjuk, s a stlemezekre helyezzk kiss tgasan, hogy ne njenek ssze. 200 fokra elmelegtett stben 7-8 percig stjk.

Hagyjuk kihlni, majd dszthetjk cukormzzal, amit porcukorbl s egy tojs fehrjbl vernk habb, majd habzskbl rnyomjuk a dsztst a figurkra s hagyjuk megszradni.

 

Rpatorta:

 

 

 

hozzvalk: 2,5dl. cukor, 4 tojs, 3dl. olaj, 5dl. reszelt srgarpa, 5dl. liszt, 1 cs. stpor, 1 tk.                      szdabikarbna, 2 tk. fahj

krmhez: 1 dob. philadelphia sajt, 1tk.vanylis cukor, 10dkg. vaj(!), 2 dl. porcukor

 

A cukrot, tojsokat, olajat sszekeverem, hozzadom a reszelt rpt, elkeverem a lisztet, stport, szdabikarbnt, fahjat. Kivajazott, lisztezett tepsibe ntm, 180 fokos stben 45-60 percig stjk. A krm hozzvalit sszekeverem s a kihlt stemnyre simtom.

 

A krmet gy is rtehetjk a stemnyre, hogy csak a tetejre halmozzuk, spatulval felfel hzva kiss megformzzuk, amikor a krm a htben mr kiss megdermedt a tortn, zls szerint kandrozott gymlccsel dszthetjk a tetejt.

 

 

Csokis-kkuszos keksz:

 

hozzvalk: 12.5 dkg. puha vaj, fl dl. karamell szirup, 9 dkg. porcukor, 12.5 dkg. liszt, 1 ek. kakapor, 5 dkg. kkuszreszelk

 

Az vajat a porcukorral habosra keverjk, hozzadjuk a szirupot, majd a liszttel eldolgozott kakaport s a kkuszreszelket.

Kisgombcokat formlunk, amiket stpapros tepsibe helyezve kiss kilaptunk. Elmelegtett stben kszre stjk.

 

 

Omls vanlis keksz:

 

hozzvalk:  30g. vanlis cukor, 5 csepp vanlia-aroma, 1 cs. stpor, 10dkg. procukor, 3 tojs srgja, 40 dkg. liszt, 25 dkg. vaj

 

A puha vajat a porcukorral, a vanliacukorral s az aromval habosra keverjk. Hozzadjuk a tojssrgkat, majd a lisztet s a stport is belegyrjuk. A tsztt htbe tesszk s legalbb egy rig pihentetjk. A hideg tsztacipt lisztezett deszkn 2-3 mm-re nyjtjuk s szaggatformval kiszrjuk. A tsztadarabokat stpaprral bortott tepsire tesszk s elmelegtett stben 180 fokon 10-15 perc alatt aranysrgra (nem barnra!) stjk.

 

A tszta nagyon omls, viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, miutn a htbl kivettk.

 

 

Ments csokigoly:

 

 

 

2 tbla tcsokoldt sszetrk, rakok mell 130g.vajat, mzet. Egy csokor mentt kiss megzzok, majd ntk r 1dl.tejet s 1 dl. tejsznt. Ezt felteszem fni. Ahogy felforr, 1-2 percig hagyjuk mg a tzn, majd rntjk az aprtott csokoldra. Alaposan elkeverjk s htben hagyjuk kihlni. Kemnyeds utn gyors mozdulatokkal golykat formlok s tetszlegesen kkuszreszelkbe, aprtott mogyorba, mandulba, kakaporba, reszelt csokoldba, vagy apr magvakba forgatom.

A ments szirupba tehetnk narancs, vagy citromhjat is.

 
men
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszer, gyors receptek

Kpes recepttr

Top receptek

zletes receptek

Rita konyhja

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A kvetkez oldalak kifejezetten bio- s reform tel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform telek

Stis nne stdje

Gasztrozseni: Hutvgner Dia

 

&#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal