Krlek lgy egy picit trelemmel, az teleket folymatosan tltm fel kpekkel. Az inspirci alapja Gordon Ramseytl jtt, kicsit tovbb gondolva, talaktva az n egyszerbb konyhmhoz.
Karcsonyi telek:
Karcsonyi sonka:
A fstlt, ktztt sonkt megfzzk gy, hogy elszr is annyi vizet engednk r, amennyi ellepi. Tesznk mell srgarpt, prt, szemes, feketeborsot durvra trve, zellert. A sonkt minl tovbb fzzk, annl sttebb lesz a szne (2kg.-os sonka kb. 2s fl ra fzst ignyel).
A fzvzben hagyjuk kihlni! Miutn kihlt, a felsznt keresztben bevagdaljuk (#), majd a kockkba egy-egy szegfszeget szrunk.
Mzes mzat ksztnk ndcukorbl, mzbl, vrsborecetbl, 2 teskanl vermutbl, amit 2-3 pecig fznk.
Ezt ntjk a tzdelt sonknkra. A stben nagy lngon 15 percig stjk, mikzben kb. 5 percenknt locsolgatjuk, majd a lngot visszavve, kb. 190 fokon 30 percig tovbb stjk.
Msik ntet a sonkhoz:
1., Kb. 2 ek. ribizlilekvrt kevs vrsborecettel, pirospaprikval, fahjjal, mzzel, vzzel folyamatos kevergets mellett 3-4 percig fzzk. Gynyr sznt ad a sonknak.
Az gy elksztett sonkbl az nnepek alatt szmos ms tel kszthet. Hasznlhatjuk szendvicsek ksztshez hidegen, majonzes saltkhoz……
Gymlcsszsz a sonkhoz:
150g. cukrot karamellizlunk, tesznk hozz 4 kardamom magot durvra vgva, 2 csillagnizst, aszalt fonyt, almt, st, borsot, reszelt narancshjat s levet. Mehet bele egy kevs mazsola s sfrny is. A narancs s a sfrny egytt nagyon igen klnleges s isteni zt ad. Ezt az egszet 15 percig fzzk, majd vegbe tltjk, htbe tesszk s a sonka tlalsakor elvve, kln kis tlkban a sonka mell rakjuk.
A szsz kt-hrom nappal karcsony eltt elkszthetjk, a htben elll.
Msfajta gymlcsszsz:
Almt, hagymt durvra vgunk, aszalt fonyval, almaecettel, kevs gymbrrel, cukorral, fahjjal, pirospaprikval jl sszefzzk, (zls szerint tpasszrozva) vegbe tltve, htben trolhatjuk.
Bbipulyka:
Elszr nhny fontos informci a stshez: ahny kils a pulyka, annyiszor fl ra a stsi ideje(lgkeverses stben) Nekem norml, alul gsoros gzstm van, lnyegesen hosszabb ideig slt a pulyka, de gy is isteni lett. Amennyit sl, utna annyit llni hagyni a tlals eltt, hogy szpen lehessen vgni, ne essen szt.
20dkg. vajbl fszervajat ksztnk: kevs olvaolajat, 2 citrom levt s hjt, 3 gerezd fokhagymt(kinyomva), 1 csokor petrezselyemzldet felaprtva eldolgozok.
A megtiszttott pulykt szom, borsozom, a hasba teszek 2 citromot flbevgva, 2 hagymt flbevgva (hjastl), babrlevelet s 1 egsz almt. Amennyiben a pulyknk annyira kicsi, hogy ez a mennyisg nem fr bele, a kimarad darabokat mell rakhatjuk.
A kezemmel vatosan elvlasztom a brt a hstl a nyak irnyba haladva, de vatosan, hogy a br nehogy tszakadjon. A fszervajat a br s a hs kz tltm. Igyekezznk egyenletesen eloszlatni. A maradk vajjal kvlrl bekenem a pulykt.
Ers lngon a stben 10-15 percig stm, majd kiveszem s bacon szalonnval bebortom a mellt.
A lngot visszavve, 180 fokon 2 s fl rt stm.
Amikor ksz, vatosan kiemelem a tepsibl, a visszamaradt zsiradkot egy fazkba ntm, kiveszem a pulyka hasbl a hagymt, durvra vgom, a zsiradkba teszem, beletrm a bacont, a pulyka szrnya-vgt, a pspkfalatot, valamint a citromot durvra vgom mell.
Teszek bele rozmaringot, 3 paradicsomot felvgva, majd meglocsolom almaborral. Ezeket alaposan sszefzm, miutn elftte az almabort, a pulyka all belentm az addig kifolyt levet s egy kevs hs alaplevet adva hozz, kevs ideig mg fzm. Leszrm, kinyomkodom s a pulyka mell teszem tlalskor. Igen finom, zamatos szszunk lesz.
A pulyka melle a fszervajnak s a baconnak ksznheten nem lesz szraz. Szaftos, zletes lesz az egsz sltnk.
Vellington blszn:
A blsznt, (kb. 80.dkg.) megtiszttjuk a hrtytl, szzuk, borsozzuk. Egy kis tepsiben olajat forrstunk, a blsznt kiegyenestve beletesszk s forr stben 10-15 percig stjk, mikzben fordtunk egyet-egyet rajta. Amikor ksz, hvs helyre tesszk.
(A hirtelen sts eredmnyeknt, a hs kls rszn kreg kpzdik, gy az rtkes nedvek a hsban maradnak.)
A megtiszttott gombt s gesztenyt aprra vgjuk, vajban s olvaolajban pirtjuk, majd hozzadunk 1 kis fel finomra vgott hagymt, ksbb zldpetrezselymet. Szzuk, borsozzuk. Amikor gy ltjuk, hogy az sszes levt elftte, turmixgpben(!) ppestjk s visszatesszk a tzre, hogy az esetlegesen visszamaradt l is elprologjon. Egy csepp vz sem maradhat alatta!!!!
Folpackra szorosan, egymst fedve, sorba prmai sonkt teszek (hosszban kb. 3 szelet, kt sorjval), amire egyenletesen eloszlatva teszem a gombs tltelket. Erre helyezem a blsznt. Lassan feltekerem gy, hogy a tltelk s a sonka mindenhol befedje a blsznt. A flit rfesztem, majd az egszet htbe teszem. Kb. 15-20 perc mlva leveszem a flit. Egyben kell maradnia a alkotsunknak. Msik flit hzok ki, amire vajas (lehet leveles) tsztt fektetek. Erre teszem a blsznes-gombs-sonks roldot s ismt feltekerem gy, hogy a tszta mindenhol befedje a blsznt. Ismt rfesztem a flit s htbe teszem. Stskor leveszem a flit, tojs srgjval bekenem, esetleg a tsztt faragssal dsztem s a stben 200-220fokon 35 percig stm.
Sts eltt akr 1 nappal is elkszthet. Madeira mrts illik hozz!
Klnleges sltkrumpli:
Nagyjbl egyforma mret, kisebb burgonykat alaposan megmosok, hjastl kb. 8-10 percig fzm. Leszrs utn lehzom a hjt, ngyfel vgom, tlba rakom, szom, borsozom, kevs szerecsendival, kurkumval megszrom, meglocsolom olvaolajjal, teszek r kevs vajat(!), tforgatva a stbe rakom, kszre stm.
Slt kelbimb:
A flbevgott kelbimbkat lobog vzben 8 percig fzm. Mg f, vkony cskokra vgok kevs fstlt szalonnt, fl fej kzepes hagymt felaprtok, nyomok mell 2 gerezd fokhagymt. Miutn a szalonna megpirult, mellteszem a hagymt, miutn az is megdinszteldtt, a fokhagymt. Amint illatozni kezd a fokhagyma, a leszrt kelbimbt mell rakom, folytonos kavargats mellett tpirtom s tlalom.
Klnleges halpc:
Vajat forrstok, nyomok bele 2 gerezd fokhagymt, ½ citrom reszelt hjt. Picit futtatom (mg illatozni kezd), teszek bele st, borsot, pici pirospaprikt.
Ezzel bekenem a halszeleteket, hideg helyen llni hagyom 1-2rt, majd megstm.
Tengeri halakhoz ajnlom leginkbb (nyelvhal, pangasius…)
Kacsaslt:
4 kacsacombot megmosok, megtiszttok. 2 idared almt meghmozok, kicsumzok s cikkekre vgok., 1 fej vrshagymt felkarikzok.
A kacsacombokat szom, borsozom, vega-mix-el beszrom, szp sorban cserptlba, vagy jnaiba rakom. Az almacikkekkel befedem a combokat, a tetejre rakom a hagymakarikkat. Melljk rakok 1-2 rozmaring gat s elmelegtett stben, a hst lefedve, puhulsig stm.
Amikor megpuhult a kacsnk, a hagymakarikkat s az almacikkeket eltvoltom. A hst fed nlkl visszateszem a stbe s a kiengedett zsiradkkal locsolgatva ropogsra stm.
Ha egsz kacst szeretnnk stni, a fent lertakhoz hasonlan jrhatunk el. A kacsa regt is szzuk, borsozzuk, vega-mix-el beszrjuk s tegynk bele 1 egsz almt, 2 rozmaring gat s fl fej hagymt. nyencek pr szelet narancsot is rakhatnak a hasregbe.
Almaslt:
4 alma, zls szerint lekvr, cukor, 3dkg. vaj
a szszhoz: tej, 3dkg. liszt, 4dkg. cukor, 1 tojs srgja, rlt fahj, 3dkg. vaj
A vajat megolvasztjuk, hozzadjuk a lisztet s 2 ek. cukrot, majd – folyamatos kevergets kzben – fl liter meleg tejet. Ha flig kihlt, belekeverjk a tojs srgjt s egy kiskanl rlt fahjat.
Az almkat egszben meghmozzuk s kimagozzuk, kivajazott tepsibe helyezzk, az almk tetejbe egy kanl kelvrt cseppentnk, lentjk a szsszal. Kevs cukorral meghintjk s elmelegtett stben 50 percig stjk. Ha megpirult, kivessk a stbl s nhny percnyi pihen utn tlaljuk.
Mzeskalcs:
hozzvalk:
50g.vaj, 60g.barnackor, 125g. mz, 250g. finomliszt, 1 tasak stpor, 1/2tk. szdabikarbna, 1-1tk. rlt fahj, frissen reszelt gymbr, szegfszeg, szerecsendi, szegfbors, 1 tojs, 1 citrom hja reszelve (elhagyhat), 1 narancs hja reszelve (elhagyhat)
dsztshez:
120g.porcukor, 1 tojs fehrje
Egy lbasban felolvasztjuk a vajat, mzet s a cukrot, majd hideg vzfrdbe lltva hagyjuk kihlni. A listet, stport, szdabikarbnt s a fszereket, valamint a reszelt hjakat sszekeverjk egy msik tlban. A kihlt mzes masszban elkevernk egy egsz tojst, majd ezutn a lisztes keverkkel sszedolgozzuk. 5-12 rra hideg helyre tesszk. Stpaprral kiblelnk stlemezeket, vagy tepsiket. A tsztt 3mm. vastagsgra nyjtjuk lisztezett felleten s klnbz formkkal kiszrjuk, s a stlemezekre helyezzk kiss tgasan, hogy ne njenek ssze. 200 fokra elmelegtett stben 7-8 percig stjk.
Hagyjuk kihlni, majd dszthetjk cukormzzal, amit porcukorbl s egy tojs fehrjbl vernk habb, majd habzskbl rnyomjuk a dsztst a figurkra s hagyjuk megszradni.
Rpatorta:
hozzvalk: 2,5dl. cukor, 4 tojs, 3dl. olaj, 5dl. reszelt srgarpa, 5dl. liszt, 1 cs. stpor, 1 tk. szdabikarbna, 2 tk. fahj
krmhez: 1 dob. philadelphia sajt, 1tk.vanylis cukor, 10dkg. vaj(!), 2 dl. porcukor
A cukrot, tojsokat, olajat sszekeverem, hozzadom a reszelt rpt, elkeverem a lisztet, stport, szdabikarbnt, fahjat. Kivajazott, lisztezett tepsibe ntm, 180 fokos stben 45-60 percig stjk. A krm hozzvalit sszekeverem s a kihlt stemnyre simtom.
A krmet gy is rtehetjk a stemnyre, hogy csak a tetejre halmozzuk, spatulval felfel hzva kiss megformzzuk, amikor a krm a htben mr kiss megdermedt a tortn, zls szerint kandrozott gymlccsel dszthetjk a tetejt.
Csokis-kkuszos keksz:
hozzvalk: 12.5 dkg. puha vaj, fl dl. karamell szirup, 9 dkg. porcukor, 12.5 dkg. liszt, 1 ek. kakapor, 5 dkg. kkuszreszelk
Az vajat a porcukorral habosra keverjk, hozzadjuk a szirupot, majd a liszttel eldolgozott kakaport s a kkuszreszelket.
Kisgombcokat formlunk, amiket stpapros tepsibe helyezve kiss kilaptunk. Elmelegtett stben kszre stjk.
Omls vanlis keksz:
hozzvalk: 30g. vanlis cukor, 5 csepp vanlia-aroma, 1 cs. stpor, 10dkg. procukor, 3 tojs srgja, 40 dkg. liszt, 25 dkg. vaj
A puha vajat a porcukorral, a vanliacukorral s az aromval habosra keverjk. Hozzadjuk a tojssrgkat, majd a lisztet s a stport is belegyrjuk. A tsztt htbe tesszk s legalbb egy rig pihentetjk. A hideg tsztacipt lisztezett deszkn 2-3 mm-re nyjtjuk s szaggatformval kiszrjuk. A tsztadarabokat stpaprral bortott tepsire tesszk s elmelegtett stben 180 fokon 10-15 perc alatt aranysrgra (nem barnra!) stjk.
A tszta nagyon omls, viszonylag gyorsan kell vele dolgozni, miutn a htbl kivettk.
Ments csokigoly:
2 tbla tcsokoldt sszetrk, rakok mell 130g.vajat, mzet. Egy csokor mentt kiss megzzok, majd ntk r 1dl.tejet s 1 dl. tejsznt. Ezt felteszem fni. Ahogy felforr, 1-2 percig hagyjuk mg a tzn, majd rntjk az aprtott csokoldra. Alaposan elkeverjk s htben hagyjuk kihlni. Kemnyeds utn gyors mozdulatokkal golykat formlok s tetszlegesen kkuszreszelkbe, aprtott mogyorba, mandulba, kakaporba, reszelt csokoldba, vagy apr magvakba forgatom.
A ments szirupba tehetnk narancs, vagy citromhjat is.
|