biokonyha
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
ajnl
 
kzssgi oldalak

 

 facebook

iwiw

 

 

<

 

>

 

<

ltogat van itt

fnkok

Szalagos fnk:
hozzvalk 4 fre
50 dkg liszt
3 dkg leszt
5 dkg margarin
2 tojs srgja
3 dl tej
kevs rum
csipet s
2 ek porcukor
napraforg olaj
A lisztet sszekeverjk a porcukorral, kzepbe mlyedst ksztnk, s beletjk a tojsok srgjt. Hozzadjuk a tejben felfuttatott lesztt, csipet st, kevs rumot. Lgyabb tsztt kell kapnunk. Amikor sszellt, hozzadjuk az 5 dkg olvasztott margarint. Jl ki kell dolgozni (n gpben dagasztom meg.). Dupljra kelesztjk. Amint megkelt a tszta, kb. 2 cm vastagsgra  elnyjtjuk. Fnkszaggatval kiszaggatjuk, hagyjuk mg pihenni kevs ideig. Kzben az olajat felforrstjuk, s lehet kezdeni a stst. Kzepes lngon stjk, az els felt lefedve. Ha megfordtottuk, mr nem kell lefedni. Fontos, hogy az a fele kerljn az olajba  elszr, amelyik pihentetsnl a teteje volt, ujjunkkal kis mlyedst csinljunk, s gy tegyk az olajba.





Stben slt amerikai fnk:
hozzvalk 4 fre
2 cssze liszt
2 tk stpor
csipet s
1 cssze cukor
1 cssze tej
1 tk vanliakivonat
1 tk zsiradk
2 tojs

Melegtsk el a stt. Kevs vajjal kenjk ki a fnkstformt. Egy tlba tegyk a lisztet, stport, st, majd keverjk ssze a tbbi hozzvalval. Tltsk flig a formt, majd 10-15 percig sssk. A ksz fnkokat bevonhatjuk csokimzzal, vagy  akr meg is tlthetjk (lekvr, mogyorkrm). stsi hfok: 190C, stsi md: alul-fell sts




Gyors fnk:
hozzvalk 4 fre
4 dl natr joghurt vagy kefir
1 cs stpor
1 cs vanlis cukor
kb. 20 dkg liszt
2 ek cukor
csipet s
stshez
olaj
Az alapanyagokat (olaj s a vanlis cukor kivtelvel) j levegsre sszedolgozzuk.  Kzepesen forr olajban, kanalanknt formzva, beleszaggatjuk s aranysznre stjk a fnkok mindkt oldalt. Vanlis cukorral megszrjuk
.

Plants farsangi fnk:
(forrs: nosalty, Nyulas)
hozzvalk 4 fre
3 dkg leszt
3 dl tej
6 dkg vaj vagy margarin
5 tojssrgja
2 ek cukor
1 ek rum
50 dkg finomliszt
csipet s
olaj a stshez

Az lesztt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A puha margarint vagy vajat jl sszedolgozzuk a tojsok srgjval, egy fakanl segtsgvel. Ehhez hozzntjk a felfuttatott lesztt, a maradk tejet, cukrot s rumot is. A lisztet megszzuk, majd a tojsos, margarinos, leszts egyveleget hozzntjk, s kzzel jl kidolgozzuk a tsztt. Elg lgy tsztt fogunk kapni, nem kell megijedni. Ktszeresre kelesztjk langyos helyen, konyharuhval lefedve. Ujjnyi vastagra nyjtjuk lisztezett deszkn, s pogcsaszaggatval krket szaggatunk belle. Ha kisebbeket szeretnnk, akkor kisebb, ha nagyobbakat, nagyobb pogcsaszaggatt hasznljunk. Olajjal megkenjk vatosan a fnkokat, s mg 30 percig pihentetjk. Ilyenkor ismt szp magasra megkelnek. Olajat melegtnk egy magasfal lbasban. Fed alatt stjk ki benne a fnkokat. A lbas mrettl fggen csak annyi fnkot sssnk egyszerre, hogy knyelmesen elfrjenek egyms mellett, s sszanak az olajban, gy kapnak szalagot. Paprtrlre szedjk, majd, ha lecsepegett, egy msik szp tlra tesszk, s porcukorral meghintve, baracklekvrral knljuk a fnkokat.



Csrge fnk:
hozzvalk 6 fre
85 dkg liszt
20 dkg margarin
1 dl tejfl
3 dl tej
3 ek cukor
3 dkg leszt
3 tojssrgja
1 egsz tojs
1 kk s
fl citrom hja
6 dl napraforg olaj a stshez

A tejet meglangyostjuk, elkeverjk benne a cukrot, s felfuttatjuk benne az lesztt.
A hideg margarint reszel legkisebb lyuk oldaln lereszeljk, elmorzsoljuk a liszttel, sval. A tbbi hozzvalt a liszt kzepbe ksztett mlyedsbe rakjuk, rntjk az leszts tejet, s megdagasztjuk. Kb. egy ra alatt dupljra kelesztjk. Lisztezett deszkra bortjuk, kb. 1 cm vastagra nyjtjuk. Derelyemetszvel elbb egyik irnyban ferdn cskokra vgjuk, majd msik irnyban is. gy rombuszokat fogunk kapni. A rombuszok kzept bevgjuk, s a keletkezett rsen az egyik cscsot thzzuk .Forr olajban kistjk, kzben tfordtjuk, hogy mindkt fele megsljn. Sts utn megszrjuk vanlis porcukorral.



Stben slt fnk:
hozzvalk 4 fre:
3/4 bgre langyos tej
2 tk leszt
1 ek puha vaj
1/3 bgre cukor
 1 tojs
2,5 bgre liszt
fl tk rlt szerecsendi
csipetnyi s
1 bgre=2.5dl.
A tetejre  kb. 3 dl tej.
A tejet meglangyostjuk, s elfelezzk. Az egyik felhez hozzadunk fl evkanl cukrot s az lesztt elkeverjk benne,  kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A maradk tejben felolvasztjuk a vajat. A tojst villval enyhn felverjk. A lisztet egy nagy tlba szitljuk, hozzadjuk a st, a maradk cukrot, szerecsendit, a felvert tojst, a vajas s az leszts tejet, majd robotgp segtsgvel sima tsztv dagasztjuk. A tsztbl cipt formzunk, s konyharuhval letakarva 1-2 rn t meleg helyen a dupljra kelesztjk. Ha megkelt, kibortjuk egy lisztezett nyjtdeszkra, s kb. 1 cm vastagsgra nyjtjuk. Egy nagyobb tmrj pogcsaszaggatval krket szaggatunk, a kzepket pedig egy kisebb formval szrjuk ki.
Stpaprral blelt tepsibe rakosgatjuk ket egymstl kb. 2-3 cm tvolsgra, majd elmelegtett stben, szp aranybarnra stjk, tepsinknt. Az id felnl megfordtjuk a fnkokat, hogy mindkt felk egyenletesen megsljn.
1.    A mg meleg fnkok egyik felt elszr a tejbe, majd a fahjas porcukorba mrtjuk. Mg melegen fogyasszuk!
stsi hfok:
200C
stsi md:
alul-fell sts



Lajos Mari tlttt fnkja:
Hozzvalk 20 darabhoz:
 
•  500 g finomliszt
•  1,25 dl tej
•  1 kk.+ 60 g kristlycukor
•  40 g leszt
•  110 g vaj/margarin
•  6 tojssrgja + 2 tojs
•  1 tasak vanlis cukor
•  1 csipet s
•  1 kk. rlt fahj
•  1/2 citrom reszelt hja
•  2 ek. rum
•  Tovbb:
•  1 tojs
•  200 g sr srgabaracklekvr
•  20 db felezett di
•  olaj a stshez
•  porcukor a szrshoz
•  Elksztsi id: 3 ra
1. A lisztet (keleszt-)tlba szitljuk, kzepbe mlyedst ksztnk. A tejet meglangyostjuk, simra keverjk 1 kk. cukorral s az lesztvel, majd a tszta kzepbe ntjk, s a szlekrl lazn hozzkevernk 1-2 evkanlnyi lisztet, azaz kovszt ksztnk. Tetejt megszrjuk 1-2 csipet liszttel, lefedjk, s meleg helyen 15 percig kelni-hlyagosodni hagyjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
2. A tojssrgjkat s a tojsokat jl elkeverjk a maradk 60 g kristlycukorral, a vanlis cukorral, a sval, a fahjjal, a reszelt citromhjjal s a rummal, majd a langyosra hlt vajjal/margarinnal egytt a liszthez adjuk. A robotgp dagasztspirljval fnyesre-hlyagosra kidolgozzuk , tetejt meghintjk kevs liszttel, s konyharuhval/a tl fedelvel letakarva a ktszeresre kelesztjk (20-30 perc). 3. Mikzben a tszta kel, a tojst kettvlasztjuk, srgjt sszekeverjk a lekvrral. A tsztt lisztezett munkalapra hzzuk, erteljesen tgyrjuk, majd 1 cm vastagra nyjtjuk, s kb. 6 cm tmrj pogcsaszaggatval kiszrjuk. A korongok felnek kzepre 1-1 kk. lekvrt ppozunk, belenyomkodunk 1-1 felezett diszemet, szeglyket tkenjk tojsfehrjvel.
4. Tetejkre illesztjk tsztakorong-prjukat, majd egy kisebb, kb. 5 cm tmrj pogcsaszaggatval kiss lenyomkodjuk, szeglyket ujjheggyel gondosan sszenyomjuk, nehogy sls kzben kifolyjon bellk a lekvr. A fnkocskkat liszttel meghintett konyharuhra sorakoztatjuk, tetejket beszrjuk ftyolnyi liszttel, majd konyharuhval letakarva a ktszereskre kelesztjk (45-50 perc).
5. Nagyobb lbasban felforrstunk hromujjnyi olajat. Gmblyre kelt fels oldalukkal lefel az olajba tesznk 6-8 fnkot, lefedjk, majd 3 perc mlva megfordtjuk ket, s fedetlenl a msik oldalukat is 3 percig stjk. Paprkendre szedve felitatjuk rluk az olajat. Tlals eltt megszrjuk porcukorral, s tlra csinostva knljuk. Kln tlkban tovbbi felforrstott baracklekvrt, bor- vagy rumsodt adhatunk mell.
Fontos: a fnk stshez az idelis hfok 160-170 C, azaz viszonylag alacsony, ppen csak annyi, hogy a zsiradk apr buborkokat vessen, amikor egy darabka tsztt, egy csipet st vagy fakanlnyelet/hurkaplcikt beletesznk
.

 

Tlttt farsangi fnk:
hozzvalk a tszthoz:
4 dkg leszt
1,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
50 dkg liszt
csipet s
1 citrom reszelt hja
2 tojs
7,5 dkg puha vaj
a tltelkhez:
15 dkg brmilyen sr lekvr, puding, krm, aszalt gymlcs
a stshez:
 olaj
szrshoz:
 porcukor
 A tejet egy teskanl cukorral sszekeverjk, belemorzsoljuk az lesztt, s letakarva 15 percig kelesztjk. A liszt felt elkeverjk a maradk cukorral, a sval, a tojsokkal, a citromhjjal s a felfuttatott lesztvel. A tbbi lisztet s a vajat tbb rszletben adagoljuk hozz, s addig dagasztjuk, amg a tszta hlyagos nem lesz. Akkor j, ha elvlik az edny faltl. A kidolgozott tsztt belisztezzk, s letakarva langyos helyen 45 percig kelesztjk. tgyrjuk s lisztezett deszkn 1 cm vastagra kinyjtjuk. 8 cm tmrj szaggatval 24 korongot szrunk ki belle. 12 lapocska kzepre 1-1 teskanl lekvrt tesznk, a szlt megkenjk tojsfehrjvel, egy res korongot rtve krben sszenyomjuk. A deszkn letakarva fl rig pihentetjk, majd kzepesen forr olajban 4-5 perc alatt aranybarnra stjk. Szrkanllal kiszedjk, paprszalvtn lecspgtetjk. Porcukorral megszrjuk.

 

 


A fnkokat zls szerint dszthetjk sznes cukormzakkal.
 

A cukormz:
Ez alatt azon cukoranyagot rtjk, melyet a tortk s stemnyek bevonsra hasznlunk, hogy kinzetk zlsesebb s zk finomabb legyen.  
280 gramm tiszta porcukrot, 2 tojsfehrjvel negyed rig kevernk, s fl citrom levt belecsavarjuk. E mznak hfehrnek kell lennie, s a kanlrl vastagon csepegnie. A stemnyek bevonsra hasznljuk.
Ezt az alapmzat tetszs szerinti telfestkkel sznezhetjk.


 
 
 

 
 
 
 

 
men
 
Receptes oldalak

Nyalaga blog

Mindmegette

No salty

Finom receptek

Tuti receptek

Recept 1x1

Egyszer, gyors receptek

Kpes recepttr

Top receptek

zletes receptek

Rita konyhja

Margit2 honlapja

TV Paprika

Online receptek

Andi honlapja

A kvetkez oldalak kifejezetten bio- s reform tel recepteket tartalmaznak:

Biochef

Vital

Reform telek

Stis nne stdje

Gasztrozseni: Hutvgner Dia

 

&#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal