Szalagos fnk:
hozzvalk 4 fre
50 dkg liszt
3 dkg leszt
5 dkg margarin
2 tojs srgja
3 dl tej
kevs rum
csipet s
2 ek porcukor
napraforg olaj
A lisztet sszekeverjk a porcukorral, kzepbe mlyedst ksztnk, s beletjk a tojsok srgjt. Hozzadjuk a tejben felfuttatott lesztt, csipet st, kevs rumot. Lgyabb tsztt kell kapnunk. Amikor sszellt, hozzadjuk az 5 dkg olvasztott margarint. Jl ki kell dolgozni (n gpben dagasztom meg.). Dupljra kelesztjk. Amint megkelt a tszta, kb. 2 cm vastagsgra elnyjtjuk. Fnkszaggatval kiszaggatjuk, hagyjuk mg pihenni kevs ideig. Kzben az olajat felforrstjuk, s lehet kezdeni a stst. Kzepes lngon stjk, az els felt lefedve. Ha megfordtottuk, mr nem kell lefedni. Fontos, hogy az a fele kerljn az olajba elszr, amelyik pihentetsnl a teteje volt, ujjunkkal kis mlyedst csinljunk, s gy tegyk az olajba.
Stben slt amerikai fnk:
hozzvalk 4 fre
2 cssze liszt
2 tk stpor
csipet s
1 cssze cukor
1 cssze tej
1 tk vanliakivonat
1 tk zsiradk
2 tojs
Melegtsk el a stt. Kevs vajjal kenjk ki a fnkstformt. Egy tlba tegyk a lisztet, stport, st, majd keverjk ssze a tbbi hozzvalval. Tltsk flig a formt, majd 10-15 percig sssk. A ksz fnkokat bevonhatjuk csokimzzal, vagy akr meg is tlthetjk (lekvr, mogyorkrm). stsi hfok: 190C, stsi md: alul-fell sts
Gyors fnk:
hozzvalk 4 fre
4 dl natr joghurt vagy kefir
1 cs stpor
1 cs vanlis cukor
kb. 20 dkg liszt
2 ek cukor
csipet s
stshez
olaj
Az alapanyagokat (olaj s a vanlis cukor kivtelvel) j levegsre sszedolgozzuk. Kzepesen forr olajban, kanalanknt formzva, beleszaggatjuk s aranysznre stjk a fnkok mindkt oldalt. Vanlis cukorral megszrjuk.
Plants farsangi fnk:
(forrs: nosalty, Nyulas)
hozzvalk 4 fre
3 dkg leszt
3 dl tej
6 dkg vaj vagy margarin
5 tojssrgja
2 ek cukor
1 ek rum
50 dkg finomliszt
csipet s
olaj a stshez
Az lesztt 1,5 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A puha margarint vagy vajat jl sszedolgozzuk a tojsok srgjval, egy fakanl segtsgvel. Ehhez hozzntjk a felfuttatott lesztt, a maradk tejet, cukrot s rumot is. A lisztet megszzuk, majd a tojsos, margarinos, leszts egyveleget hozzntjk, s kzzel jl kidolgozzuk a tsztt. Elg lgy tsztt fogunk kapni, nem kell megijedni. Ktszeresre kelesztjk langyos helyen, konyharuhval lefedve. Ujjnyi vastagra nyjtjuk lisztezett deszkn, s pogcsaszaggatval krket szaggatunk belle. Ha kisebbeket szeretnnk, akkor kisebb, ha nagyobbakat, nagyobb pogcsaszaggatt hasznljunk. Olajjal megkenjk vatosan a fnkokat, s mg 30 percig pihentetjk. Ilyenkor ismt szp magasra megkelnek. Olajat melegtnk egy magasfal lbasban. Fed alatt stjk ki benne a fnkokat. A lbas mrettl fggen csak annyi fnkot sssnk egyszerre, hogy knyelmesen elfrjenek egyms mellett, s sszanak az olajban, gy kapnak szalagot. Paprtrlre szedjk, majd, ha lecsepegett, egy msik szp tlra tesszk, s porcukorral meghintve, baracklekvrral knljuk a fnkokat.
Csrge fnk:
hozzvalk 6 fre
85 dkg liszt
20 dkg margarin
1 dl tejfl
3 dl tej
3 ek cukor
3 dkg leszt
3 tojssrgja
1 egsz tojs
1 kk s
fl citrom hja
6 dl napraforg olaj a stshez
A tejet meglangyostjuk, elkeverjk benne a cukrot, s felfuttatjuk benne az lesztt.
A hideg margarint reszel legkisebb lyuk oldaln lereszeljk, elmorzsoljuk a liszttel, sval. A tbbi hozzvalt a liszt kzepbe ksztett mlyedsbe rakjuk, rntjk az leszts tejet, s megdagasztjuk. Kb. egy ra alatt dupljra kelesztjk. Lisztezett deszkra bortjuk, kb. 1 cm vastagra nyjtjuk. Derelyemetszvel elbb egyik irnyban ferdn cskokra vgjuk, majd msik irnyban is. gy rombuszokat fogunk kapni. A rombuszok kzept bevgjuk, s a keletkezett rsen az egyik cscsot thzzuk .Forr olajban kistjk, kzben tfordtjuk, hogy mindkt fele megsljn. Sts utn megszrjuk vanlis porcukorral.
Stben slt fnk:
hozzvalk 4 fre:
3/4 bgre langyos tej
2 tk leszt
1 ek puha vaj
1/3 bgre cukor
1 tojs
2,5 bgre liszt
fl tk rlt szerecsendi
csipetnyi s
1 bgre=2.5dl.
A tetejre kb. 3 dl tej.
A tejet meglangyostjuk, s elfelezzk. Az egyik felhez hozzadunk fl evkanl cukrot s az lesztt elkeverjk benne, kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A maradk tejben felolvasztjuk a vajat. A tojst villval enyhn felverjk. A lisztet egy nagy tlba szitljuk, hozzadjuk a st, a maradk cukrot, szerecsendit, a felvert tojst, a vajas s az leszts tejet, majd robotgp segtsgvel sima tsztv dagasztjuk. A tsztbl cipt formzunk, s konyharuhval letakarva 1-2 rn t meleg helyen a dupljra kelesztjk. Ha megkelt, kibortjuk egy lisztezett nyjtdeszkra, s kb. 1 cm vastagsgra nyjtjuk. Egy nagyobb tmrj pogcsaszaggatval krket szaggatunk, a kzepket pedig egy kisebb formval szrjuk ki.
Stpaprral blelt tepsibe rakosgatjuk ket egymstl kb. 2-3 cm tvolsgra, majd elmelegtett stben, szp aranybarnra stjk, tepsinknt. Az id felnl megfordtjuk a fnkokat, hogy mindkt felk egyenletesen megsljn.
1. A mg meleg fnkok egyik felt elszr a tejbe, majd a fahjas porcukorba mrtjuk. Mg melegen fogyasszuk!
stsi hfok:
200C
stsi md:
alul-fell sts
Lajos Mari tlttt fnkja:
Hozzvalk 20 darabhoz:
• 500 g finomliszt
• 1,25 dl tej
• 1 kk.+ 60 g kristlycukor
• 40 g leszt
• 110 g vaj/margarin
• 6 tojssrgja + 2 tojs
• 1 tasak vanlis cukor
• 1 csipet s
• 1 kk. rlt fahj
• 1/2 citrom reszelt hja
• 2 ek. rum
• Tovbb:
• 1 tojs
• 200 g sr srgabaracklekvr
• 20 db felezett di
• olaj a stshez
• porcukor a szrshoz
• Elksztsi id: 3 ra
1. A lisztet (keleszt-)tlba szitljuk, kzepbe mlyedst ksztnk. A tejet meglangyostjuk, simra keverjk 1 kk. cukorral s az lesztvel, majd a tszta kzepbe ntjk, s a szlekrl lazn hozzkevernk 1-2 evkanlnyi lisztet, azaz kovszt ksztnk. Tetejt megszrjuk 1-2 csipet liszttel, lefedjk, s meleg helyen 15 percig kelni-hlyagosodni hagyjuk. A vajat/margarint felolvasztjuk.
2. A tojssrgjkat s a tojsokat jl elkeverjk a maradk 60 g kristlycukorral, a vanlis cukorral, a sval, a fahjjal, a reszelt citromhjjal s a rummal, majd a langyosra hlt vajjal/margarinnal egytt a liszthez adjuk. A robotgp dagasztspirljval fnyesre-hlyagosra kidolgozzuk , tetejt meghintjk kevs liszttel, s konyharuhval/a tl fedelvel letakarva a ktszeresre kelesztjk (20-30 perc). 3. Mikzben a tszta kel, a tojst kettvlasztjuk, srgjt sszekeverjk a lekvrral. A tsztt lisztezett munkalapra hzzuk, erteljesen tgyrjuk, majd 1 cm vastagra nyjtjuk, s kb. 6 cm tmrj pogcsaszaggatval kiszrjuk. A korongok felnek kzepre 1-1 kk. lekvrt ppozunk, belenyomkodunk 1-1 felezett diszemet, szeglyket tkenjk tojsfehrjvel.
4. Tetejkre illesztjk tsztakorong-prjukat, majd egy kisebb, kb. 5 cm tmrj pogcsaszaggatval kiss lenyomkodjuk, szeglyket ujjheggyel gondosan sszenyomjuk, nehogy sls kzben kifolyjon bellk a lekvr. A fnkocskkat liszttel meghintett konyharuhra sorakoztatjuk, tetejket beszrjuk ftyolnyi liszttel, majd konyharuhval letakarva a ktszereskre kelesztjk (45-50 perc).
5. Nagyobb lbasban felforrstunk hromujjnyi olajat. Gmblyre kelt fels oldalukkal lefel az olajba tesznk 6-8 fnkot, lefedjk, majd 3 perc mlva megfordtjuk ket, s fedetlenl a msik oldalukat is 3 percig stjk. Paprkendre szedve felitatjuk rluk az olajat. Tlals eltt megszrjuk porcukorral, s tlra csinostva knljuk. Kln tlkban tovbbi felforrstott baracklekvrt, bor- vagy rumsodt adhatunk mell.
Fontos: a fnk stshez az idelis hfok 160-170 C, azaz viszonylag alacsony, ppen csak annyi, hogy a zsiradk apr buborkokat vessen, amikor egy darabka tsztt, egy csipet st vagy fakanlnyelet/hurkaplcikt beletesznk.
Tlttt farsangi fnk:
hozzvalk a tszthoz:
4 dkg leszt
1,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
50 dkg liszt
csipet s
1 citrom reszelt hja
2 tojs
7,5 dkg puha vaj
a tltelkhez:
15 dkg brmilyen sr lekvr, puding, krm, aszalt gymlcs
a stshez:
olaj
szrshoz:
porcukor
A tejet egy teskanl cukorral sszekeverjk, belemorzsoljuk az lesztt, s letakarva 15 percig kelesztjk. A liszt felt elkeverjk a maradk cukorral, a sval, a tojsokkal, a citromhjjal s a felfuttatott lesztvel. A tbbi lisztet s a vajat tbb rszletben adagoljuk hozz, s addig dagasztjuk, amg a tszta hlyagos nem lesz. Akkor j, ha elvlik az edny faltl. A kidolgozott tsztt belisztezzk, s letakarva langyos helyen 45 percig kelesztjk. tgyrjuk s lisztezett deszkn 1 cm vastagra kinyjtjuk. 8 cm tmrj szaggatval 24 korongot szrunk ki belle. 12 lapocska kzepre 1-1 teskanl lekvrt tesznk, a szlt megkenjk tojsfehrjvel, egy res korongot rtve krben sszenyomjuk. A deszkn letakarva fl rig pihentetjk, majd kzepesen forr olajban 4-5 perc alatt aranybarnra stjk. Szrkanllal kiszedjk, paprszalvtn lecspgtetjk. Porcukorral megszrjuk.
A fnkokat zls szerint dszthetjk sznes cukormzakkal.
A cukormz:
Ez alatt azon cukoranyagot rtjk, melyet a tortk s stemnyek bevonsra hasznlunk, hogy kinzetk zlsesebb s zk finomabb legyen.
280 gramm tiszta porcukrot, 2 tojsfehrjvel negyed rig kevernk, s fl citrom levt belecsavarjuk. E mznak hfehrnek kell lennie, s a kanlrl vastagon csepegnie. A stemnyek bevonsra hasznljuk.
Ezt az alapmzat tetszs szerinti telfestkkel sznezhetjk.
|