Rmai tl
Aligha akad mg egy edny, amelyben ennyire zsrszegnyen s tpanyagkml mdon fzhetnk, sthetnk. Ugyanakkor ezek az idelis felttelei a modern, egszsgtudatos s karcsst konyhnak. Mindegy, hogy zldsggel, hssal, szrnyassal, vagy hallal kszl az tel, minden megf a sajt levben.
A zsrtl nagyrszt vagy teljesen eltekinthetnk. Tbbnyire elg egy kevs vaj, olvaolaj, tejszn, vagy sajt, hogy javtsunk az aromn, vagy hogy a zsrban oldd vitaminok fel tudjanak szvdni. A hmrsklet a stben ugyan 200-220 fok, a rmai tlban a prolg nedvessg miatt csak 100 fok. A hozzvalk ennek megfelelen lassan kszlnek el, kmlve a vitaminokat, svnyi anyagokat. Az lelmiszer az arombl semmit sem veszt, jl megmarad a sajt ze, ezrt takarkosabban szhatunk. Minden zldsg elkszthet a sajt levben. 80 dkg. zldsghez kb.1,2dl. folyadkot adjunk.
A tlat hasznlat eltt 20 percre hideg vzbe ztassuk. A tl a sts alatt ltalban zrva marad, gy a hozzvalk nem szradnak ki. A tlat strcsra, hideg stbe, lehetleg kzpre tegyk. Gzstnl elszr a legalacsonyabb hfokozatot lltsuk be, s lassan emeljk a hmrskletet. A tlak rzkenyen reaglnak a hmrskletingadozsra, megrepedhetnek, vagy elpattanhatnak, ezrt a forr tlat alttre tegyk kihlni. Soha ne tegyk a tlat a forr platnira. Ne ntsnk hideg folyadkot a forr tlba.
A tiszttst, srolst csak sval vgezzk, a mosszeres vz beszvdik a plusokba. Ha bevette a tl az utols tel ers szagt, tltsk meg vzzel, ntsnk bele egy pohr ecetet s sssk a stben 1 rt. Ezutn kintjk a vizet s bedrzsljk sval. Melegvizes blts utn alaposan kiszrtjuk.
A mennyisgrl: a rmai tlat soha ne tltsk a peremig, hogy stskor ne fusson ki az tel.

Oldal tetejre! . |