
Majornns marhaslt:
Hozzvalk: 75-80 dkg. marhafelsl, vagy blszn, 2-3 hagyma, 1 ek. majornna, kshegynyi
trtt bors, 5 dkg. mangalica zsr, 2 dl. joghurt, s
A hst ujjnyi szles hossz cskokra vgjuk s a karikra vgott hagymval a zsrban –vz hozzadsa nlkl- borssal, majornnval zestve proljuk. Mikor a hs megpuhult, megszzuk, rntjk a joghurtot s felfzzk. Makarnival, vagy spagettivel tlaljuk.
nyenctekercs:
Hozzvalk: 80 dkg. marhafart, kb. 10 dkg. fstlt mangalicaszalonna, 10 dkg. fstlt
mangalica sonka, 2-3 szl srgarpa, 1 kisebb zeller s karfiol, 25 dkg.
zldbors, 50 dkg. kisebb szem burgonya, 2 dl. joghurt, ½ citrom,
1 tojssrgja, 1 kanl mangalica zsr, 1 kanl barnarizsliszt, s
A marhahsbl szeleteket vgunk, jl kiverjk s minden szeletre egy vkony szelet szalonnt s ugyanolyan vkony sonkt tesznk. Tekercsekk formljuk, fogpiszklval, vagy hstvel sszetzzk s kevs zsrban tstjk, utna- mindig egy pici vizet ntve r- fed alatt puhra proljuk. Kzben a karikra vgott rpt, a megtiszttott s egszben hagyott aprbb burgonykat, a karfiolt egy kevs vzben- vagy gzben- puhra proljuk, a zldborst megfzzk, leszrjk. Ha a hstekercsek megpuhultak, kiszedjk s flretesszk ket. A joghurtot elkeverjk 1 kanl rizsliszttel, 1 tojssrgjval, a pecsenyezsrba ntjk, egy kevs zldsg fzlevvel- vagy vzzel- hgtjuk, sval, citromlvel zestjk s mrtss fzzk. A tekercseket tlra tesszk, a fogpiszklkat kivesszk s a prolt zldsggel tlaljuk.
Savany apr-marha:
Hozzvalk: 1,40 kg. marha-aprhs, 15 dkg. fstlt mangalicaszalonna, mangalica zsr,
20 dkg. vrshagyma, fszerpaprika, fokhagyma, bors, 2 babrlevl, s, 2dl.
fehrbor, 3,5 dl. joghurt, barnarizsliszt, biomustr, 1 db. citrom, trt burgi
A hst toknynak megfelel cskokra vgjuk a fstlt szalonnval, majd ez utbbit kiolvasztjuk. Hozzadjuk a zsrt, a finomra vgott vrshagymt, s lehzzuk a tzhelyrl. Hozzkeverjk a fszerpaprikt, az sszezzott fokhagymt, majd csontlvel, vagy tiszttott, szrt vzzel felntjk. Ezutn zsrjra pirtjuk s hozzadjuk a hst. Sval, borssal, babrlevllel, majd a fehrborral zestjk. Fed alatt, rvid lben lassan proljuk. Ha levt elfvi, kevs csontlvel, vagy tiszttott, szrt vzzel ptolni kell. Mikor a s majdnem puhra proldott, zsrjra pirtjuk, majd joghurtos habarst adunk hozz. Lassan kszre forraljuk, kzben sval, citrommal, mustrral zestjk. Kzben a babrleveleket eltvoltjuk. A tetejre kln joghurtot csorgatunk, tlalskor burgonyaprvel knljuk.
Joghurtos-hagyms marhagombc:
Hozzvalk: 30 dkg. darlt marhahs, 2 nagy fej vrshagyma, 1 teljesrls, leszt nlkli
zsemle, 2-2 dl. szjatej, joghurt, 3 ek. olvaolaj, 1 tojs, 1 tk. majornna, 1 tk.
fszerpaprika, 2 gerezd fokhagyma, s, bors
A zsemlt apr kockra vgom, s a tejjel lentm. Tbbszr tforgatom, hogy jl tnedvesedjen. Az aprra vgott hagymt 1 ek. olajon megfonnyasztom. A tojst habosra verem, hozzadom a zzott fokhagymt, a pirospaprikt, majorannt. Szom, borsozom. Ehhez keverem a darlt hst, az sszemorzsolt zsemlt, s az ztats utn megmaradt tejet. Addig gyrom, amg a hsos massza a folyadkot mind felveszi. Kis tepsit olajjal megkenek, majd a hsbl nedves kzzel 8 gombcot formlok s szorosan egyms mell helyezem a tepsiben. Vgl a joghurtot megszom, olajjal sszekeverem s a hsra csorgatom. Befedem s elmelegtett stben 40 percig stm.
Vrsboros marharagu:
Hozzvalk: 50 dkg. marha –aprhs, fl l. szraz vrsbor, 2 ek. olvaolaj, 1 nagy fej
hagyma, 1 nagy cs. petr. zld, kshegynyi rlt babrlevl, s, bors,
csipetnyi ndcukor
A finomra metlt vrshagymt srgra fonnyasztom, majd a cskokra vgott marhahst rdobva fehredsig pirtom. Fszerezem, szom, a borral felntm, kis lngon lefedve fzm. A majdnem puha hshoz adok egy csipetnyi cukrot, petr. zldet. Zsemlegombccal, spagettivel tlalom.
Serpenys rostlyos:
Hozzvalk: 60 dkg. kicsontozott rostlyos, 80 dkg. tiszttott jburgonya, 1 nagy fej
vrshagyma, 2 zldpaprika, 1 paradicsom, 4 ek. olvaolaj, 2 ek. kukoricaliszt,
1 ppozott ek. fszerpaprika, 3 gerezd fokhagyma, kmnymag, s
A felszeletelt hst kiklopfolom, szleit bevagdosom, megszom. Kukoricalisztbe mrtom s mindkt oldalt elstm. A visszamaradt zsirdkon vegesre prolom az aprra vgott hagymt, majd a tzrl lehzva belekeverem a pirospaprikt. Azonnal rntk 3 dl. tiszttott, szrt vizet, felforralom, a rostlyosokat visszateszem a serpenybe. Hozzadom a zzott fokhagymt, meghintem kmnnyel, fed alatt majdnem puhra prolom. A megpuhult hst a serpeny egyik oldalra hzom, s mellrakom a hosszks cikkekre vgott burgonyt, a kicsumzott paprikt felszeletelve, szom s annyi tiszttott, szrt vzzel ntm fel, amennyi szken ellepi. Fed alatt kszre prolom. Vgl belekarikzom a paradicsomot s a finomra vgott petr. zlddel meghintve pp csak sszeforralom.
Marhahtszn szegediesen:
Hozzvalk:szemlyenknt 15-18 dkg.-os marhahs szelet, 1 fej vrshagyma, 1 ek.
despaprika, 2 db. paradicsom, 1 zldpaprika szeletekre vgva, olvaolaj
a hst enyhn megszzuk, s mindkt oldalt forr olajban srgsbarnra stjk, aztn flretesszk. A kislt hs zsrjban egy nagy fej finomra vgott vrshagymt pirtunk, melyet 1 evkanlnyi paprikval elkevernk s kt megtiszttott, apr szeletekre vgott paradicsomot tesznk hozz, aztn kevs vzzel felengedjk, s a szeleteket belerakjuk. Fed alatt proljuk. Ha a hs puhulni kezd, vkony szeletekre vgott zldpaprikt tesznk hozz s puhra proljuk. A lnek el kell fednie a hst.
|