A bulgurt kurkums vzben megfzzk, leszrjk, hozzadjuk az aprra vgott hagymt s a fszereket. A bulgurt egy kicsit szt kell fzni a megfelel llaghoz, ha pergs marad, nem ll ssze a formzs sorn. Kis golycskkat formlunk belle, megforgatjuk bzacsrban s kiolajozott tepsibe rakva, nagy lngon kb. 10-20 percig stjk, amg a klseje megpirul.
Tipp: Glutn allergisoknak nem ajnlott ez a feltt, de hajdinval elksztve, a bzacsra helyett kukoricalisztbe forgatva, mr szmukra is elrhet ez a klnleges feltt. Ha nagyon sztess, akkor teszek bele egy nyers tojst, gy mr biztosan jobban formzhat, sthet.
Olajon megfuttatjuk a hagymt, majd rszrjuk a fszereket s a zzott fokhagymt. Hozzadjuk az aprra vgott, lereszelt zldsgeket (a tkt nyomkodjuk ki), kevs vzzel, kb. msflszeres mennyisggel s hagyjuk megdagadni. Ezutn hozztesszk a zldsgeket, a lisztet s a kemnytt. Kiolajozott tepsiben stjk ki a pogcskat.
Nyomkodjuk szt a tofut villval, adjuk hozz az ttrt fokhagymt, majd keverjk ssze a rizzsel s a tbbi hozzvalval. Nedves kzzel formljunk belle pogcskat s sssk kevs olajon ropogsra.
Hozzvalk: 4-5 ek. ppozott zabpehely, teljes kirls liszt, 0,5 kg
. cukkini, borsikaf,
majornna, pirospaprika, kevs citroml, olaj
Megmossuk a cukkinit, finomra reszeljk s meglocsoljuk citromlvel, majd sszekeverjk a zabpehellyel s a fszerekkel. Pr perc lls utn annyi lisztet adunk hozz, hogy formzhat masszt kapjunk. Egy vkonyan kiolajozott serpenybe evkanlnyi adagonknt tesszk bele a tsztt, azt elsimtjuk s mindkt oldalt hirtelen kistjk. Azonnal tlaljuk.
Tipp: Candidsok, glutn allergisok hajdinalisztet hasznljanak a srtshez, rostban gazdag, ezltal elsegti a bl perisztaltikjt. A cukkini rostban, vitaminokban gazdag zldsgfle, fogykrban is hasznlhat.
1 tojs, 1 kis fej vrshagyma, 1-1 tk. s s majornna, 1 mokkskanl trtt
fekete bors, 5 ek. olaj
A srgarpt s a krupmlit meghmozom, megmosom, leszrtom s a reszel durvbb fokn lereszelem. A tojst habosra verem, sval, borssal s majornnval fszerezem, majd 2 ek. olajjal, tejjel s liszttel sszekeverem. Ha a massza mr sima, belekeverem a reszelt krumplit s a srgarpt. Serpenyben alig olajon kistm az evkanllal lelaptott kis halmokat.
Tipp: Vegetrinusok tojs helyett tbb rizs-, vagy szjatejet hasznljanak egy kevs kemnytvel elkeverve. A srgarpban lv bta-karotin hatkonyan alakul t szervezetnkben A-vitaminn, a benne lv finom rostok pedig segtik az emsztst.
Padlizsnpogcsa:
Hozzvalk: 2 db. padlizsn, s s leszt nlkli zsemlemorzsa, teljes kirls liszt, 1 ek.
Vgjuk kockra a padlizsnt, majd margarinon proljuk flig puhra. Szrs utn darljuk le, keverjnk hozz durvra vgott bazsalikomot, zsemlemorzst s kevs pirospaprikt. A masszbl formzzunk lapos pogcskat s lisztbe forgatva, forr olajban sssk ki.
Tipp: A stst alig olajban vgezzk, mert br a padlizsn nagyon jl beilleszthet a fogykrba, rengeteg olajat tud felvenni.
fokhagyma, zsemlemorzsa, vagy bzacsra, nvnyi margarin
A karfiolt puhra fzzk s villval sszetrjk. sszedolgozzuk a lisztekkel s a fszerekkel, majd kikent, zsemlemorzsval, vagy csrval meghintett tepsiben megstjk. Hamar megsl.
Tipp: A karfiol a keresztes virgak csaldjba tartozik, gy minden rokonhoz hasonlan eredmnyesen hasznlhat a daganatos betegsgek elleni harcban.
Keverjk ssze az els hat hozzvalt s kln a tojst a vzzel. A stni val hsszeleteket amarntos fszeres keverkkel szrjuk meg. Amarnt lisztben forgassuk meg a fszerezett hst, majd a tojsban. Utna pattogtatott amarntban megforgatjuk s kistjk alig olajon.
Tipp: A magas koleszterinszintek csak a tojsfehrjt hasznljk. Az amarnt Magyarorszgon mg kevss ismert nvny. Kiemelked CA, Mg, Vas, valamint fehrjeforrs. Glutnmentes.
A kivlogatott hajdint elbb olajon megpirtjuk, majd annyi vzben, amennyi ppen ellepi, megfzzk. Megfszerezzk bazsalikommal, beletesszk a megtiszttott, lereszelt zldsgeket, egy tojst, majd annyi hajdinalisztet, hogy formzhat legyen. Gombcokat formlunk belle s lobog vzben kifzzk.
Tipp: nmagban is fogyaszthat, de zletes brmilyen mrtssal, szsszal. Mivel a hajdina glutnmentes, ezrt glutn allergisok, ditsok, candidsok, vegetrinusok is fogyaszthatjk.
Zldsges-pirtott barnarizs:
Hozzvalk: 1 cssze barnarizs, 2 srgarpa, 1 kzepes zeller, 1 tv paprika, 1-1 piros s zld
A rizst 2,5 szeres vzben megfzzk. A zldsgeket megtiszttjuk s hossz, vkony cskokra vgjuk. A wokot, vagy egy nagyobb, teflonos serpenyt nhny csepp olvaolajjal kikennk s felforrstunk. Beletesszk a cskokra vgott zldsgeket, a paprikk kivtelvel. Folyamatos kevergets mellett addig pirtjuk ket, mg puhk lesznek, majd hozzadjuk adjuk a ksz rizst s a tv paprikt, nhnyszor tkeverjk, telzestvel, fokhagymaolajjal, gymbrolajjal zestjk, majd szjaszszt ntnk r. Tovbbra is llandan kevergetjk, 4-5 perc elteltvel a kaliforniai paprikt is hozzadjuk, mg 2-3 percig pirtjuk, kevergetjk, majd a tzrl levve nhny csepp szezmolajjal, lenmagolajjal meglocsoljuk, lefedjk s nhny percig gz alatt pihentetjk.
Tipp:Fogyaszthat kretknt, vagy nmagban. A fokhagymaolajat helyettesthetjk zzott fokhagymval, gymbrolajat rlt, vagy reszelt gymbrrel, ebben az esetben ezeket a hozzvalkat a zldsgekkel egyidben tesszk a wokba. A rizst lehet helyettesteni teljes kirls-, vagy durum tsztval.
Rizsfasrt:
Megfznk egy cssze barnarizst, melyet fszereznk szerecsendival, telzestvel, amikor kszen van, aprra vgott petrezselyemmel. Ha egy kicsit kihlt, kevernk hozz tojst, teljesrls lisztet, zls szerint lehet mg fszerezni, ha esetleg van kznl brmilyen fasrtpor, hozztehetjk, ha elzleg beztattuk a lersnak megfelelen. Elmelegtett stbe tesszk gy, hogy a fasrtrudakat krberakjuk nvnyi vajdarabkkkal.
Tipp: A barnarizs nem hzlal, segti a vesemkdst, vzkivlasztst, mreganyagokat kt meg s vlaszt ki. 12 esszencilis aminosavat tartalmaz, tmogatja az immunrendszert. Vgl is szervezetnknek taln nincs olyan pontja, ahol ne hatna jtkonyan e gabona.