Mg egy falat kna
Ananszos tofu des-savany mrtsban:
Hozzvalk: 30 dkg. tofu, 2 ek. olaj, 3 ek. mz, 30 dkg. ananszkonzerv, 1 dl. ananszl,
2 ek. szjaszsz, 1 ek. borecet, 1 ek. kemnyt
Az olajat flforrstjuk, beletesszk a kockra vgott ananszt s a tofut, egy-kt percig pirtjuk, majd hozzadjuk a mzet, a szjaszszt s a borecetet. Egytt pirtjuk 5-6 percig, azutn rntjk az ananszlevet s a dl. vzzel elkevert kemnytt. vatosan kevergetve mg 2-3 percig forraljuk, majd forrn tlaljuk. Ha szksges megszzuk, aki szereti, egy kiskanlnyi pirospaprikval tzess teheti.
Ananszos rizs:
Hozzvalk: 4 cs. ftt rizs, 20 dkg. anansz konzerv, 1 kiskanl curry, 1 ek. olaj
Az ananszt jl lecsepegtetjk s aprra vgjuk. A curryt az olajjal elkeverjk s az ananszkockkkal egytt a ftt rizsbe forgatjuk. Forr stbe tve nhny perc alatt tforrstjuk.
  
Aprrkos ftt rizs:
Hozzvalk: 4 cs. ftt rizs, 20 dkg. garnlark konzerv, 5 dkg. ananszkonzerv, csipetnyi
gymbr, rlt bors, 1-1 csokor petrezselyem s snidling, s, 1 ek. olaj
A lecsepegtetett, aprra vgott rkhst az olajon megpirtjuk, majd hozzadjuk a szintn lecsepegtetett s flaprtott ananszt. zestjk rlt gymbrrel, borssal, sval, azutn a ftt rizzsel elkeverjk. Rhintjk az aprra vagdalt petrezselymet s snidlinget.
  
Barackos csirkecskok:
Hozzvalk: 2 csirkemellfil, 2 ek. szjaszsz, 0,5 dl. olaj, 1 kiskanl s, csipetnyi rlt bors,
fahj, szerecsendi, 1 citrom reszelt hja, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. vodka,
vagy barackplinka, 4 db. rett szibarack
A csirkemellfilt vkony cskokra vgjuk. A szjaszsszal meg az olajjal meglocsoljuk, sval, a fszerekkel megszrjuk, hozzadjuk a reszelt citromhjat, az sszezzott fokhagymt s a vodkt. Jl elkeverve nhny rn t rleljk, majd jl flforrstott serpenybe ntve rzogatva stjk nhny percig. Ha a hscskok pirulni kezdenek, hozzadjuk a meghmozott, szeletekre vgott barackot s mg 3-4 percig rzogatva egytt stjk. Fszeres rizzsel knljuk.
Brsonyos knai kel:
Hozzvalk: 1 kis fej knai kel, 4 ek. olaj, 2 ek. cukor, 1 kiskanl s, 3 dl. hsleves, 2 ek.
szjaszsz, 2 ek. kemnyt, csipetnyi rlt bors, 0,5 dl. tej
A knai kelt megtiszttjuk s a leveleket cskokra vgjuk. Az olajat felforrstjuk s a kelcskokat 4-5 percig pirtjuk benne. Ezutn sval s cukorral meghintjk s tovbbi 2-3 percig stjk. A hslevest a szjaszsszal, a tejjel, meg a kemnytvel simra keverjk s kevs rlt borssal fszerezve flforraljuk. A sr mrtst a pirtott kellevelekre ntjk s melegen, a hsok mell adjuk.
Borj bambuszrggyel:
Hozzvalk: 30 dkg. borjhs, 2 ek. sherry, 5 ek. szjaszsz, 1 tojs fehrje, 4 ek. olaj,
15 dkg. bambuszrgy konzerv, 1 kzepes fej vrshagyma,
10 dkg. csiperkegomba, s, rlt bors, 1 cs. jhagyma
A borjhst vkony cskokra vgjuk, s a sherryvel, a szjaszsszal, meg a tojsfehrjvel sszekeverve legalbb fl rn t rleljk. A flforrstott olajon vegesre pirtjuk a flaprtott vrshagymt, majd hozzadjuk a hst a pccal egytt s nagy lngon 8-10 percig stjk. Ekkor beletesszk a flszeletelt bambuszrgyet, gombt s a flkarikzott jhagymt. Tovbbi 3-4 percig stjk, majd a tzrl levve rlt borssal s ha szksges, sval zestjk
Citromz csirkeslt:
Hozzvalk: 40 dkg. csirkemellfil, 1 kis fej vrshagyma, 20 dkg. zeller, 15 dkg. csiperke,
1 kis kanl reszelt citromhj, 1 kis kanl reszelt gymbr, 2 ek. olaj,
2 ek. cherry, 2 ek. szjaszsz, 1 csokor friss korianderlevl, s
A csirkemellfilt vkony cskokra vgjuk, a cherryvel meg a frissen reszelt gymbrrel sszekeverjk. A vrshagymt megtiszttjuk s flaprtjuk, a zellert s a gombt megtiszttjuk s vkonyan flszeleteljk. A flforrstott olajba dobjuk a csirkecskokat, 3-4 percig pirtjuk. Meglocsoljuk a szjaszsszal, megszrjuk a reszelt citromhjjal s a finomra vgott korianderlevllel. Mg egyszer tforgatjuk, majd melegen tlaljuk, ha szksges megszzuk.
Currys zldbabsalta:
Hozzvalk: 50 dkg. zsenge zldbab, 2 nagy fej vrshagyma, 2 ek. olaj, 3 ek. curry-por,
3 ek. cukor, s, 1 dl. hsleves, 1 ek. kemnyt, 0,5 dl. borecet
A zldbabot ss vzben puhra fzzk, majd lecsepegtetjk. A vrshagymt nem tl aprra sszevgjuk, az olajon vegesre pirtjuk. Meghintjk kemnytvel, majd a hslevessel felntve tforraljuk. A tzrl levve zestjk cukorral, sval, hozzadjuk a curryport s a borecetet, vgl a zldbabot is beleforgatjuk. Lefedve legalbb fl napra behtjk.
Csirkemj gymbrrel s zldborsval:
Hozzvalk: 40 dkg. csirkemj szv nlkl, 4 ek. olaj, 1 ek. frissen reszelt gymbr,
4 ek. szjaszsz, 30 dkg. zldbors
A zldborst ss vzben megfzzk, majd lecsepegtetjk. A mjat kockkra vgjuk s a flforrstott olajban megstjk. A tzrl levve meglocsoljuk szjaszsszal, hozzadjuk a frissen reszelt gymbrt meg a prolt zldborst, majd a tzre visszatesszk, egy-kt percig pirtjuk.
Csirkemj illatos mrtsban:
Hozzvalk: 60 dkg. csirkemj szv nlkl, 1 ek. frissen reszelt gymbr, 2-3 gerezd
fokhagyma, 2 dl. hsleves, 6 ek. szjaszsz, 2 ek. cukor, 2 ek. olaj,
2 db. csillagnizs, 1 csokor friss koriander
A mjat megtiszttjuk s falatnyi darabokra vgjuk. A flforrstott olajon megpirtjuk, majd hozzadjuk a frissen reszelt gymbrt, az sszezzott fokhagymagerezdeket, szjaszsszal, cukorral s nizzsal fszerezve, a hslevessel felntve puhra proljuk ( kb. 20-25 perc). A tzrl levve megszrjuk aprra vgott friss korianderrel.
Csirke szezmbundban:
Hozzvalk: 40 dkg. csirkemellfil, 2 tojs, 2 ek. szjaszsz, 2 ek. kemnyt,
15 dkg. szezmmag, olaj
A csirkemellet vkony cskokra vgjuk. A tojsokat kiss flverjk, a szjaszsszal, meg a kemnytvel elkeverjk, majd a csirkecskokat beletve legalbb fl rn t llni hagyjuk. Az olajat flforrstjuk, a csirkedarabokat szezmmagban megforgatjuk s a forr olajban aranysznre stjk.
des-savany leves:
Hozzvalk: 20 dkg. sertshs, 20 dkg. bambuszrgy, 20 dkg. szjacsra, 1 ek. szrtott
gomba, 2 ek. cukor, 2 ek. borecet, 1 l. hsleves, 2 ek. kemnyt, 1 kzepes fej
vrshagyma, 0,5 dl. fehrbor, 2 tojs, s
A szrtott gombt beztatjuk, majd a bambuszrggyel egytt aprra vgjuk. A hslevest flforraljuk, majd hozzadjuk a darlt sertshst, a szjacsrt s a felaprtott bambuszrgyet, gombt s vrshagymt. Fzzk 10-12 percig, majd cukorral, sval s borecettel zestjk. A fehrborral elkeverjk a bzakemnytt s besrtjk vele a levest, vgl a flvert tojsokat vkony sugrban belecsurgatjuk.
des-savany mrts:
Hozzvalk: 30 dkg. ananszkonzerv, 2 db. hsos zldpaprika, 20 dkg. bambuszrgy,
2 ek. olaj, 4 ek. szjaszsz, 4 ek. borecet, 3 ek. cukor, 2 ek. kemnyt, 5 dl.
hsleves, s
A paprikt megtiszttjuk s a bambuszrggyel egytt vkony cskokra vgjuk. Az olajat flforrstjuk, beletesszk a paprikacskokat s nagy lngon 2-3 percig pirtjuk. Hozzadjuk a bambuszrgyet, meg az ananszkockkat s jabb 2-3 percig pirtjuk. A hslevest elkeverjk a bzakemnytvel, a szjaszsszal, a borecettel s a cukorral, majd az egszet a pirtott zldsgekre ntjk s egytt 5-6 percig fzzk. A tzrl levve utnaszzuk.
Fokhagyms-petrezselymes sertsvese:
Hozzvalk: 4 db. sertsvese, 2 ek. olaj, 5 gerezd fokhagyma, s, rlt bors, 2 ek.
szjaszsz, 1 ek. mustr, 1 ek. citroml, 1 dl. tejszn, 1 ek. kemnyt,
1 csokor petrezselyem
A sertsvest megtiszttjuk, a bels, fehr rszeit eltvoltjuk, vkony cskokra vgjuk s jl kimossuk. A flforrstott olajon megfuttatjuk az sszezzott fokhagymt, majd a vesecskokat rdobjuk s rzogatva, ers tzn megpirtjuk, majd sval, rlt borssal, szjaszsszal s mustrral fszerezzk, citromlvel meglocsoljuk. Meghintjk a bzakemnytvel, jl elkeverjk, majd a tejsznnel felntve flforraljuk. A tzrl levve hozzadjuk a flaprtott petrezselymet s forrn tlaljuk.
Gombs csirkehsleves:
Hozzvalk: 20 dkg. csirkemell, 1 tojsfehrje, 1 ek. kemnyt, 1 l. hsleves,
10 dkg. gomba, 2 db. aprra vgott jhagyma, 1 kis kanl gymbrpor, 1 kis
kanl s, 1 ek. szjaszsz
A csirkemellett vkony cskokra vgjuk, majd a tojsfehrjvel, a bzakemnytvel s kevs sval jl sszekeverjk. A gombt megtiszttjuk, s az jhagymval egytt vkonyan flszeleteljk. A hslevest flforraljuk, sval, gymbrporral s szjaszsszal zestjk. Beletesszk a gombt, a hagymt, a kemnytvel elkevert csirkemellcskokat s folyamatosan kevergetve 8-10 perc alatt megfzzk.
Gymbres hslabdk anansszal:
Hozzvalk: 40 dkg. sovny sertscomb, 1 kzepes fej vrshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,
1 zsemle, 1 tojs, s, bors, 1 kis kanl frissen reszelt gymbr
a szszhoz: 1 nagy ananszkonzerv( 40 dkg.), 2 ek. kemnyt, 0,5 dl.
szjaszsz, 1 ek. citroml, 2 ek. cukor, s
A hst a vrshagymval egytt finomra darljuk. Hozzadjuk az sszezzott fokhagymt, a beztatott s kinyomkodott zsemlt s a tojssal sszedolgozzuk. Sval, rlt borssal s frissen reszelt gymbrrel zestjk, majd a jl meggyrt masszbl kb. 2 cm. tmrj golycskkat formlunk, kukoricadarban meghempergetjk, s forr olajban pirosra stjk.
Az ananszkonzervet lecspgtetjk, a gymlcs hst flaprtjuk. Az anansz levt a szjaszsszal meg a citromlvel elkeverjk, majd hozzadjuk a bzakemnytt s folyamatosan kevergetve srre fzzk. Beletesszk az ananszdarabkkat s sval, meg cukorral zestjk. A gymbre hslabdkat az ananszos mrtssal s ftt rizzsel knljuk.
Knaikel-tekercsek sertshssal tltve:
Hozzvalk: 50 dkg. sertscomb, 1 kzepes fej knai kel, 1 kisebb srgarpa, 1 hsos
zldpaprika, 10 dkg. csiperkegomba, 1 ek. kemnyt, 1 tojs, 1 kis kanl
csps paprikakrm, 2 ek. szjaszsz
A knai kelt leveleire bontjuk s leforrzzuk. A lecspgtetett leveleket tenyrnyi darabokra vgjuk, a vastag, hsos szrat kimetsszk. A sertshst finomra darljuk, majd a megtiszttott s aprra vgott srgarpval, gombval s zldpaprikval sszekeverjk. Hozzadjuk a lees kellevl darabkkat szintn flaprtva, a kemnytt, a tojst, a szjaszszt, a paprikakrmet s jl sszedolgozzuk. A hsos tltelket a kellevelekre halmozzuk, kt vgt behajtjuk s felgngyljk. A tekercseket zldsg prol rcsra fektetjk s egy fazkba tesszk. Vizet ntnk al s lefedve 20-25 percig proljuk.
Kukorics csirkeslt:
Hozzvalk: 50 dkg. csirkemellfil, 1 cs. jhagyma, 30 dkg. kukoricakonzerv, 2 ek. olaj,
1 ek. szjaszsz, 2 ek. sherry, 1 kis kanl tfszer, 1 db. hsos pirospaprika, s
A csirkemellet vkony cskokra vgjuk s a flforrstott olajon 2-3 percig pirtjuk. Hozzadjuk a megtiszttott s vkonyan flkarikzott jhagymt s tovbbi 4-5 percig stjk. Azutn beletesszk a lecsepegtetett kukorict, az apr kockra vgott zldpaprikt, rntjk a szjaszszt, meg a sherryt. Az tfszer-keverkkel megszrva szekeverjk, 2-3 perci pirtjuk rzogatva, majd melegen tlaljuk.
Prolt csirkeszrnyak:
Hozzvalk: 8 db. csirkeszrny, 2 ek. szjaszsz, 2 ek. sherry, rlt bors, 10 dkg.
kukoricaliszt
A csirkeszrnyakat feldaraboljuk, egy tlba esszk, rlt borssal megszrjuk s szjaszsszal, meg sherryvel meglocsoljuk. Nhny rn t, de akr egsz jszakn t is pcoljuk, kzben egyszer-egyszer tforgatjuk. Sts eltt a szrnyakat a pcbl kiemeljk, kukoricalisztben megforgatjuk s forr olajban kistjk.
Prolt prhagyma szjacsrval:
Hozzvalk: 2 db. prhagyma, 25 dkg. szjacsra, 2 ek. olaj, 2 ek. szjaszsz,
1 kis kanl tfszer keverk
A prhagymt megtiszttjuk s vkony karikkra vgjuk. Az olajat felforrstjuk, beledobjuk a prhagyma-karikkat, 1-2 percig nagy lngon pirtjuk, azutn hozzadjuk a lebltett szjacsrt s tovbbi 3-4 percig stjk. Az utols pillanatban meglocsoljuk szjaszsszal, megszrjuk az tfszer keverkkel, mg egyszer tforgatjuk.
Rizzsel tlttt kposztatekercsek:
Hozzvalk: 1 kis fej kelkposzta, 4 cssze ftt riszt, 1 kisebb srgarpa, 2 ek. olaj, 1 kzepes
fej vrshagyma, 5 dkg. fstlt, hsos szalonna, 5 d. hsleves,
4 ek szjaszsz, s, rlt bors
A kelkposztaleveleket ss vzben nhny percig fzzk, majd lecsepegtetjk. A srgarpt meg a hagymt megtiszttjuk, aprra vgjuk, majd az olajon megpirtjuk. A flaprtott szalonnval egytt a rizshez keverjk, sval, borssal, szjaszsszal zestjk. A kelkposztaleveleket a rizses tltelkkel megtltjk, felgngyljk s egy olajjal kikent tzll tlba szorosan egyms mell fektetjk. Rntjk a hslevest s forr stbe tve 200 fokon 15-20 perc alatt kszre proljuk.
Szecsuni marharagu:
Hozzvalk: 60 dkg. htszn, 2 ek. olaj, 1 db. prhagyma,2 db. kisebb srgarpa,
2 db. hsos, zldpaprika, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanl gymbrpor,
1 tojsfehrje, 3 ek. ketchup, 1 ek. szjaszsz, 2 ek. kukoricakemnyt,
1-2 db. chilipaprika, 1 dl. hsleves, 1 kis kanl szecsuni bors, s
A htsznt megtiszttjuk s gyufaszlnyi cskokra vgjuk. A hst a szjaszsszal meglocsoljuk, majd a flvert tojsfehrjvel s kukoricakemnytvel sszekeverjk. A flforrstott olajban 7-8 percig stjk a hscskokat, majd szrkanllal kiemeljk s melegen tartjuk. A maradk olajon megpirtjuk a szintn vkony cskokra vgott srgarpt, zldpaprikt, a flkarikzott prhagymt. Sval, gymbrporral, ketchuppal, meg a kiss sszetrt szecsuni borssal zestjk s beletesszk a chilipaprikt, az elsttt marhahscskokat. Nhny perc alatt sszeforraljuk –vigyzzunk, a zldsgek ne puhuljanak meg tlzottan. Forrn, rizzsel tlaljuk.
  
Oldal tetejre! . |